Jump to content

Ne ess ebbe a kommunikációs hibába

2020. 03. 02. 21:32

A túlzott udvariasság is ugyanolyan zavaró lehet, mint a hiánya - ezeket érdemes elkerülni.

Az ember társas lény, a mindennapi kommunikációhoz pedig nemcsak a kötetlen beszélgetések, hanem az udvariassági alapismeretek is hozzátartoznak, amikkel jobb esetben már gyerekkorban megismerkedünk, így felnőttkorban is könnyebb a társas együttélés.

A pszichológusok és viselkedéselemző szakemberek szerint azonban könnyű átesni a ló túloldalára, ha udvariasságról van szó, hiszen sokan pont, hogy irritálónak és illetlennek tartják azt, ami mások számára teljesen természetes jele a tiszteletadásnak. A leggyakoribb ilyen eseteket érdemes elkerülni, hogy még a legkritikusabbak számára is inkább udvariasnak, mintsem irritálónak tűnjünk.

Túl sokáig tartott szemkontaktus

A szemkontaktus a tiszteletadás egyik legalapvetőbb formája, hiszen ezzel azt jelezheted a beszélgetőpartnered felé, hogy figyelsz rá, érdekel, amit mond. A  hiányát sokan nem csak tiszteletlenségnek veszik, de nem éppen egyenes, őszinte személyiséget kapcsolnak hozzá.

Azonban kellemetlen pillanatokat is szülhet, ha valaki túlzásba viszi a a másik szemébe nézést, hiszen akár átlendülhet zavaró bámulássá és fürkészéssé is, ami sok embert kényelmetlenül érint. Jeff K. Larsen kapcsolati és családterapeuta szerint fontos a szemkontaktus tartása, de néha-néha segít, ha félrepillantasz, így a beszélgetőpartnered sem fogja kellemetlenül érezni magát, és sokkal természetesebb lesz az egész folyamat.

Nem kell mindig mindenért bocsánatot kérni

Ha a helyzet úgy kívánja, mindenképp szükséges a bocsánatkérés, hiszen ez az emberek közti együttélés egyik alapszabálya, hogy elismerjük a hibáinkat. Egyesek - akár úgy is, hogy fel sem tűnik nekik - túlzásba esnek, és még a legapróbb dolgokért is bocsánatot kérnek, ami hosszú távon inkább irritáló lesz, mint udvarias.

Az etikettszakértő, Bonnie Tsai szerint ez főleg azokra jellemző, akik önértékelési problémákkal küzdenek, mert tartanak a többi ember véleményétől, ezért még a legkisebb apróság miatt is inkább elnézést kérnek, így megelőzve, hogy rosszat gondoljanak róluk. Azonban a dolog kontraproduktív, egy idő után felesleges lelkiismeretfurdalást kelt a másikban, és azon kezd gondolkodni, hogy mit csinált rosszul, ez pedig hosszú távon igencsak rosszat tesz. Ráadásul így elsikkad a bocsánatkérés valódi értéke. Az állandó exkuzálásról le lehet szokni, és az önbizalmat is ajánlott fejleszteni, ehhez a szakértők remek módszereket dolgoztak ki.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign