Jump to content

Próbáld ki a kendermagot

2020. 02. 16. 12:43

A kendermag a fogyni vágyóknak is tökéletes megoldást jelent.

Bár a kendermagot régóta fogyasztja az emberiség áldásos egészségügyi hatásai miatt, nálunk még mindig nem annyira terjedt el ennek a szuperételnek a felhasználása.

Pedig a kendermaggal érdemesebb lenne közelebbről is megismerkedni, hiszen amellett, hogy számos pozitív élettani hatása van a szervezetedre nézve, a fogyásban is rengeteget segíthet.

Ezek az aprócska magocskák rengeteg antioxidánst tartalmaznak, ezáltal segítenek a rák megelőzésében, de a szív egészsége szempontjából sem elhanyagolandó a fogyasztásuk: esszenciális zsírokat, többek között ómega-6 és ómega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kordában tartják a vér koleszterinszintjét, és minimalizálják a szervezetben található gyulladásokat, ezáltal kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre, azaz csökkentik a szívroham és a stroke kockázatát is.

A kendermagban minden benne van, ami a zsírpárnák eltüntetéséhez kell. Az enyhén mogyorós ízű gabona a fogyókúrához fontos magnéziumban, kénben, kalciumban, vasban, cinkben, foszforban, káliumban gazdag, de B- és E-vitamint is tartalmaz, utóbbi kifejezetten jót tesz az emésztőrendszernek, valamint csökkenti az izmok sérülését edzés közben, és segíti a regenerálódást, valamint növeli az energiaszintet.

A magocska fogyókúrás hatása itt nem merül ki. A kendermag kiváló rostforrás - 20%-ban oldható, 80%-ban oldhatatlan rostokat tartalmaz -, amely megfelelő folyadékmennyiség bevitele mellett serkenti az emésztést, beindítja az anyagcserét, megszünteti a puffadást, ráadásul a jótékony zsírjai miatt a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszik, a cukorbetegség rizikóját is minimalizálja, így diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják.

A gabona már nemcsak bioboltokban, de nagyobb áruházakban is beszerezhető. Mivel a kendermagnak elég magas a kalóriatartalma - 100 grammban 503 kcal -, ezt érdemes mindig hozzávenni, ha a napi beviteledet számolod. Naponta csupán két kanállal fogyassz belőle: beleszórhatod a joghurtba vagy a reggeli zabpelyhedbe, használhatod gyümölcssalátákhoz, zöldségekhez, süteményekhez, házi készítésű kenyerekhez, de levesekhez is. Megpörkölve az íze isteni finom lesz, tápanyagtartalmából pedig mit sem veszít.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign