Jump to content

Ilyen is lehet az interjú

2020. 02. 16. 12:59

Jelentéktelen apróságoknak tűnnek, valójában viszont akár teljesen el is ronthatod velük az állásinterjút. Így tesztelnek észrevétlenül a meghallgatásokon.

Az állásinterjúkon ma már nem csak arra érdemes ügyelni, hogy időben érkezz, megfelelő legyen az öltözködésed, az önéletrajzod, na és persze alaposan felkészülj. Ezeken kívül ugyanis a cég alkalmazottjainak minden gesztusára, mozdulatára és szavára is javasolt odafigyelni.

Mostanában egyre népszerűbb, főleg a nagy, multinacionális vállalatoknál, hogy különböző, rejtett pszichológiai teszteknek vetik alá a jelentkezőt, hogy még többet megtudjanak róla. Ezeket a jelölt gyakran észre sem veszi, ők azonban fontos következtetéseket vonnak le a reakciókból. A következő módszerek számítanak a legnépszerűbbnek, ezért légy résen, ha hasonlót tapasztalsz.

Ha az interjúztató kellemetlen kérdéseket kezd feltenni például az alany ruháját, frizuráját illetően, esetleg kritizálja a megjelenését, az sokszor nem azért van, mert udvariatlan, kötekedő, vagy valóban kivetnivalót talált benne. Általában ugyanis így tesztelik a jelentkező stressztűrő-képességét, illetve azt, hogy mennyire képes higgadt maradni még a legkellemetlenebb, legfeszültebb szituációkban is.

A cél ilyenkor az, hogy megőrizd a nyugalmadat, és mosolyogva válaszolj a faggatásra, illetve lepattanjanak rólad a megjegyzések. Így azt sugallod, hogy a céges konfliktusokat, nézeteltéréseket és a feszült szituációkat is helyesen fogod majd kezelni.

Reggel 9-re volt időpontod, de fél 10-kor még mindig a türelmedet kérik? Gyakran ennek is megvan az oka. Előfordul, hogy direkt váratják meg a pályázót, hogy ezzel teszteljék azt, mennyire képes az érzelmi stabilitásra, a higgadtságra akkor, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt tervezte. A stressz persze az idő múlásával fokozódik, de próbáld megőrizni a nyugalmadat, az összeszedettségedet, hiszen így bebizonyíthatod: magas a stressztűrő képességed, és jól tudsz alkalmazkodni. Nyilván egy bizonyos idő után udvariasan kérdezd meg, hogy meddig kell várnod, visszagyere-e egy másik időpontban. Ezzel megmutathatod, hogy értékesnek tartod a saját idődet. 

Szintén számos cég által alkalmazott trükk, hogy az interjúztató a meghallgatás közepén egyszer csak elkezd nem figyelni a másikra: olvasgat, nyomkodja a telefonját, a laptopot, és alig, vagy lassan reagál az alany mondataira. Persze, megesik, hogy valóban az illető modorával van gond, de az is benne lehet a pakliban, hogy így teszi próbára a másikat. Ebben az esetben arra kíváncsi, hogyan próbálja meg az alany visszaterelni a figyelmét a beszélgetésre, mennyire lesz ideges a helyzettől, illetve, hogyan reagál az egészre. Először javasolt tovább beszélni, esetleg kérdezni, végső esetben pedig jó módszer lehet felajánlani az interjú másik időpontra ütemezését. A kulcs itt is a nyugodtság kell, hogy legyen.

A toll sem mindig puszta véletlenségből esik a földre. Természetesen ezzel az udvariasságot és a segítőkészséget mérik, így érdemes rögtön felvenni, és visszaadni azt az interjúztatónak. Ha a jelentkező nem ezt teszi, hanem mozdulatlanul végignézi azt, ahogy a HR-es vagy a vezető felveszi a tárgyat, könnyen kelthet rossz benyomást és ellenszenvet, így kevés esélye marad arra, hogy az övé legyen az állás.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign