Jump to content

Ezeket edd télen

2020. 01. 31. 11:15

Az, hogy télen narancsot és klementint kell enni, az valahogy beégett az agyakba, az, hogy mi mindenből lehet még választani, az valahogy elfelejtődött. Nem a multivitaminos rágótablettára gondolok.

Nos, hogy ne lenne télen olyan étel, ami elegendő vitaminnal látná el a szervezetünket, nagyanyáink idejében talán még igaz volt, de ez ma már nincs így, azoknak sem kell a túlélésért küzdeniük, akik a panel negyedik emeletén nem tudnak répát meg gyökeret vermelni.

A nincs mit enni télen ugyanolyan hülyeség, mint az, hogy a magyar konyha világhírű. Felejtsük el. És vegyük sorba, mit lehet enni télen multivitaminos rágótablettán meg grépfrúton kívül.

A kontinentális éghajlatnak két hátránya biztosan van: az egyik a november, a másik a januárt 15-étől február 28-ig terjedő időszak, ezen kívül rengeteg az előnye is, például az, hogy ősszel és télen is kiváló ételekből lehet választani, amennyiben meghozzuk azt a döntést, hogy nem fújjogunk a kelbimbóra, és a céklára nem csak mint savanyúságra gondolunk. Mert az, hogy télen narancsokat és klementineket kell enni, az valahogy beégett az agyakba, az, hogy mi minden van itthon, az pedig szépen elfelejtődött.

Mi mindent ehetünk hát?

Sütőtök, káposzta (vörös, fehér, kel), savanyú káposzta, bab, csicseriborsó, lencse, sárgarépa, fehér répa, paszternák, zeller, krumpli, édesburgonya, fekete retek, jégcsapretek, csicsóka, szárzeller, kelbimbó, cikória, fokhagyma, hagyma, gomba (szárítva ).

Hús, füstölt áru. Halak.

Rizs, köles, gersli, kukoricadara, kukoricaliszt, búzadara, bulgur, kuszkusz, csicseriborsó, tészta, tarhonya, zabpehely, dió, mák, mandula, mogyoró, aszalványok.

Rengetegféle alma és körte.

Befőtt, lekvár, méz, konzerv halak, tőkehalmáj.

Sajtok, egyéb tejtermékek.

És persze ma már van fagyasztó, úgyhogy nem kell lemondani a zöldborsóról, a spenótról, a sóskáról, zöldbabról.

Láthatjátok, éhen halni nem kell, nem is lehet, a fenti ételek zöme pedig több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az aquakultúrás vagy kényszerérlelt paradicsom, zöldpaprika, urambocsá a ki tudja milyen műtrágyákkal, vegyszerekkel felpuffasztott, jonatán nagyságú hónapos retek.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign