Jump to content

Ennyit aludjanak a kamaszok

2020. 01. 31. 11:18
A kamaszoknál különösen oda kell figyelni, hogy mikor fekszenek le esténként aludni, mert a kutatások szerint komoly bajt hozhatnak a fejükre, ha éjjeli bagolyként funkcionálnak.
 

Nem mintha olyan könnyű lenne aludni küldeni egy kamasz gyereket, akinek már akkora szabad akarata van, hogy a fal adja a másikat, és abban éli ki többek között a lázadását, hogy sokáig fennmarad. Egy tanulmány szerint azonban nem szabad ezt hagynunk a kamaszoknak, mert akár az öngyilkosság gondolata is könnyebben beférkőzik a fejükbe, ha nem alszanak eleget.

Egy 2016-os tanulmányban a teljesítőképességet vizsgálták kamaszoknál, és nem annyira meglepő módon arra jutottak, hogy azok a gimnazisták, akik 22-23 óra között lefeküdtek aludni mindennap, sokkal jobban teljesítettek az iskolában. Egy új kutatásban pedig annak jártak utána, hogy vajon hány kamasz megy ebben az időintervallumban aludni, és bizony kiderült, hogy 30 százaléknál kevesebben alszanak eleget közülük.

Márpedig az ajánlott 8-10 órát be kellene tartatnunk a kamaszokkal, ha jót akarunk nekik.

A kutatásban 68 000 gimnazistát vizsgáltak 8 éven keresztül, és arra jutottak, hogy azok a kamaszok, akik rendszeresen kevesebb, mint 6 órát aludtak, kétszer akkora eséllyel ittak alkoholt, dohányoztak, használtak drogokat, vagy keveredtek veszélyes szexuális helyzetekbe. Nem csoda, hiszen felnőttként is megkérdőjelezhető döntéseket hozunk, ha huzamosabb ideig kialvatlanok vagyunk, hát még a kamaszok, akiket alapjáraton a hormonok irányítanak.

De nemcsak a fizikai állapotukra, hanem a mentális egészségükre is veszélyes a kialvatlanság. Ugyanis azt is találták a kutatásban, hogy azok a kamaszok, akik kevesebb, mint 6 órát alszanak, háromszor nagyobb eséllyel ártanak saját maguknak, vagy próbálnak meg öngyilkosságot elkövetni.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign