Jump to content

Így hat az alkohol a bőrre

2020. 01. 29. 11:32

Részletesen dokumentálta a négy hét alatt bekövetkezett változásokat: így alakult át a bőre az alkoholmegvonás hatására.

Számos kutatás vizsgálta már az alkohol egészségre gyakorolt hatásait, és rég bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása súlyos következménnyel jár. Nemcsak a májra veszélyes, de felerősíti többek között a rák, illetve a demencia kialakulásának kockázatát, valamint gyengíti az immunrendszert is.

Mindemellett a bőrre nézve is látható hatása van. Növeli a káros szabad gyökök mennyiségét, sőt, dehidratációt és gyulladásokat is okozhat. Leggyakoribb következményei közé tartoznak a pattanások, valamint a bőr zsírosodása is. Amerley Ollennu is hasonló gondokkal küzdött, és nem tudott megszabadulni a zavaró pöttyöktől. Ám eszébe jutott, hogy egy időben sokkal szebb volt az arca, mint valaha. Ez pedig akkor volt, amikor teljesen megvonta magától az alkoholt.

A fiatal nő elárulta a Refinery29 oldalán, hogy a húszas évei elején nem hagyta ki a partikat, és az italokat sem vetette meg, azonban ezután egy évig egy kortyot sem fogyasztott belőlük. Ez idő alatt pedig gyönyörűen kitisztult az arca. A következő hónapokban viszont nemcsak a kávénak nem tudott ellenállni, hanem a koktéloknak és a fehérbornak sem - utóbbiakból hetente nyolc-tíz pohárral is fogyasztott. A bőre problémásabb lett, mint addig bármikor, ezért elhatározta, hogy egy teljes hónapig nem iszik majd alkoholt, hogy megnézze, mi történik így az arcával, valóban ez okozta-e a pöttyöket. A változást hétről hétre képeken dokumentálta.

A kísérlet elején nemcsak pattanásos és zsíros volt a bőre, de az orrán és az orcáján is piros foltok jelentek meg, ráadásul a szája körül száraz, érdes területek alakultak ki. A szeme karikás, táskás volt, és akármilyen addig bevált kencével próbálkozott, nem változott a helyzet. Ezért az első héten kikérte egy bőrgyógyász véleményét is, aki elmondta, az egy hónapos alkoholmegvonás segíthet a problémáin.

Lorna Driver-Davies bőrgyógyász hangsúlyozta, hogy az alkohol számos bőrgond okozója és súlyosbítója, és nemcsak az akné kialakulásáért lehet felelős, de a rosacea tüneteit egyaránt felerősíti. Mindezek mellett gyulladásokat okoz, és eltömíti a pórusokat is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign