Jump to content

Így moss helyesen farmert

2020. 01. 23. 20:56

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha azt szeretnéd, hogy sokáig szép és új hatású legyen a kedvenc nadrágod.

A farmernadrág egy igazi tartós darab, amit éveken keresztül viselhetsz, legalábbis akkor, ha jó minőségűt választasz, na meg persze akkor, ha odafigyelsz rá, és helyesen mosod.

Az anyaga alapból igen strapabíró, de a nem megfelelő kezeléstől könnyen kifakul, elgyengül és tönkremegy. Bár egyszerűnek tűnhet csak gyorsan bedobni a mosógépbe, nem mindegy, hogyan, hány fokra, és mikor teszed ezt. A következő farmermosási hibákat semmiképp se kövesd el, ha sokáig szeretnéd hordani a kedvencedet.

Nem mindegy, mikor mosod először

A nadrág megvásárlása után igencsak nagy lehet a kísértés, hogy másnap rögtön fel is vedd, de két okból is lényeges, hogy viselés előtt kimosd, méghozzá magában, más ruhák nélkül. Egyrészt azért, mert az üzletben rengetegen hozzáértek, felpróbálták, így tele lehet baktériumokkal, másrészt pedig az anyag érdekében is. Ha kimarad a beavató tisztítás, akkor akár a lábadat is megfoghatja a színe, ugyanis az első mosás alkalmával rengeteget enged belőle. Ráadásul, ha ezt nem hagyod ki, strapabíróbb lesz a farmer, és jobban alkalmazkodik a tested vonalaihoz.

Nem kifordítva teszed a gépbe

A legtöbben csak bedobják a gépbe a farmert a többi ruhával, pedig ez súlyos hiba. Fontos kifordítani a nadrágot, mielőtt mosásba kerül, legalábbis, ha azt szeretnéd, hogy megőrizze a színét, és ne veszítsen belőle. Ezzel a trükkel ráadásul elérheted, hogy a legrejtettebb részletei, mondjuk a zsebek vagy a cipzár környéke is patyolattiszta legyen.

Gyakori kézi tisztítás

Ha foltos lett a farmerod, akkor se mosd kézzel az anyagot. Ha ugyanis ezt teszed, és a koszos részre koncentrálva még dörzsölöd is, könnyedén kifakulhat azon a területen, vagy károsodhat, elvékonyodhat az anyag, ha erősen sikálod. Tegyél rá inkább egy kis vizes mosószert, hagyd hatni, aztán így dobd be a gépbe egy alapos mosásra, hogy megőrizd a színét.

Rossz hőfok és fordulatszám

Ha tényleg azt szeretnéd, hogy az árnyalatát és a vastagságát is sokáig megőrizze a farmer, a mosás részleteire is oda kell figyelned. Sose mosd 40 vagy maximum 60 foknál magasabb hőmérsékletű vízben, és a gép fordulatszámát se állítsd 600-nál többre. A túl forró víztől összemehet, kifakulhat, a túl erős centrifugától pedig károsodhat, erősen gyűrődhet az anyag.

Világos ruhákkal mosod

Akármilyen világos is a nadrág - ha csak nem hófehér -, sose tedd a fehér mosásba, mert az ehhez használt mosószerek könnyen kiszívják a színét. A közepesen sötét vagy sötét darabokat pedig fekete, szürke vagy sötétkék ruhákkal mosd együtt, melyek segítik megőrizni a színét.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign