Jump to content

Így kezeld ha nincs kedved összebújni

2020. 01. 23. 20:56

Ha így viselkedik a másik fél, nem lesz sértődés, konfliktus abból, hogy visszautasítja a partnerét.

Minden párnál előfordul, hogy néha az egyik félnek van kedve a szexhez, a másiknak azonban valamiért nincs. A kezdeményező partnernek viszont gyakran nem esik jól a visszautasítás, akármilyen természetes és normális is.

 

Mindenkinek joga van nemet mondani az együttlétre a párkapcsolatokban is, de a szakértők szerint nem mindegy, ezt hogyan teszi. Sokszor teljesen indokolatlanul, de előfordul, hogy a másik fél megsértődik, és úgy érzi, szerelme nem kívánja már eléggé. Ezek a gondolatok pedig további problémákat, konfliktusokat szülhetnek, és károsíthatják a kapcsolatot. A következő, pszichológusok által javasolt módszerekkel azonban elkerülhetőek ezek a következmények.

Ajánlott megindokolni az okát

Sarah Hunter Murray pszichológus számos kutatás és praxisa alatti tapasztalatai alapján azt javasolja mindenkinek, hogy ne féljen visszautasítani szerelmét, de arra ügyeljen, hogy óvatosan, kedvesen és kíméletesen tegye. Először is, ajánlott megindokolni, miért is mond nemet a partner. Persze, nem arról van szó, hogy hosszasan magyarázkodni kell, de, ha van konkrét ok mögötte, mondjuk fáradtság, rossz közérzet, idegesség vagy bármi más, akkor azt javasolt elmondani.

A szakértő szerint azért lényeges ez, mert a legtöbben magukra veszik a dolgot, személyes sértésnek élik meg, és azon kezdenek gondolkodni, mi lehet velük a probléma, hogy  a másik már nem kívánja őket. Ha azonban logikus magyarázatot kapnak, ezek a kétségek eloszlanak, és megértik, hogy nem velük van a gond.

Ígéret egy másik alkalomra

Szintén hatásos megoldás, ha a partner megemlít egy másik, alkalmasabb időpontot. Így, bár elutasítja a kezdeményezést, jelzi, hogy nincs semmi gond, és egyértelműen érzékelteti, hogy a nem most nemet jelent, de nem zárja ki később az együttlét lehetőségét. A pszichológus szerint a visszautasítás sokkal jobban kezelhető, ha a másik fél kap egyfajta biztonsági hálót is, ami megnyugtatja, amibe kapaszkodhat.

Az intimitás más módjai

A visszautasítás után sem javasolt egymásnak hátat fordítva lefeküdni aludni, mert ez eltávolodást okozhat a felek között. Érdemes inkább más módot találni az intimitás és a kapcsolat erősítésére. Ez lehet egy kis összebújás, egy érzelmesebb beszélgetés, vagy csupán annyi, hogy egymást ölelve pihennek le a felek. Bár ezek nem helyettesítik az együttlétet, a partner esetleges negatív érzésein enyhítenek, és tudatják vele, hogy a szerelem nem gyengült, nincs semmi probléma, és a kettejük viszonya ugyanolyan szoros, mint addig.

A varázsmondat a kutatás szerint

A Torontói Egyetem kutatócsoportja is vizsgálta már a témát, és arra jutottak, hogy a legjobb módszer, ha az elutasító fél kifejezi a szeretetét, miután nemet mondott. 642 felnőttet kérdeztek meg, és James Kim, a felmérés vezetője szerint a következő mondat bizonyul ilyenkor a legjobbnak: Szeretlek, és nagyon vonzónak is talállak, és ígérem, nemsokára bepótoljuk. Persze, nem kell szó szerint ezt mondani a másiknak, mert nem feltétlenül életszerű, de pár hasonló kedves, szerető és biztató szó meghozza majd a várt eredményt, és megakadályozza, hogy károsodjon a két fél közötti kapcsolat a visszautasítás során.

Mitől lesz jobb a szex?

A szexuális életedet nemcsak az befolyásolja, ami a hálószobában történik, hanem az egész életmódod. Talán te is tisztában vagy vele, hogy a stressz, a kimerültség, az önbizalomhiány és a teljesítménykényszer milyen kedvezőtlen hatással vannak a libidóra.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign