Jump to content

Ezt edd, ne a kenyeret

2020. 01. 18. 17:44

Kenyérből is lehet isteni finom, laktató és egészséges variációkat készíteni.

A fehér kenyér a diétázók egyik legnagyobb mumusa: legnagyobb részt finomított szénhidrátból áll, melyben a kalóriák sajnos nem társulnak sok értékes tápanyaggal. Nem beszélve arról, hogy a finomlisztből készült pékáru hamarabb szívódik fel, ezzel megemelve a vércukorszintet, ami hamar leesik, így rövid időn belül ismét jön az éhség.

Jó, ha rostokban, fehérjékben gazdag finomítatlan szénhidrátokat választasz, amelyek sokáig eltelítenek, és a nem emelik meg a vércukorszintet. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták és pékáruk, zöldségek, gyümölcsök vagy épp a zöldségkenyerek.

Répakenyér

A zöldségkenyér, angolul veggie bread magvakból, nyers zöldségfélékből és fűszerekből készült, tortilla-szerű lepény vagy kréker, ami remek alternatíva lehet azoknak, akik el szeretnék hagyni a fehér kenyeret az étrendjükből vagy már unják a sima teljeskiőrlésű változatot. A zöldségkenyerek szénhidráttartalma alacsony, és értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet. Feltétként sovány csirkesonkával, főtt tojással, salátával fogyaszthatod.

Hozzávalók 18 szelethez:

  • 1 csésze őrölt vagy fél csésze egész lenmag
  • 3 szál sárgarépa, lereszelve
  • 2 szál zeller, lereszelve
  • Fél csésze tökmag
  • Fél csésze napraforgómag
  • Egy csipet tengeri só
  • Fél csésze hideg víz

Elkészítés:

A hideg víz kivételével minden hozzávalót keverj össze egy tálban. A vizet fokozatosan, lassan öntsd hozzá mindaddig, amíg egy masszát nem kapsz belőle. Hagyd 10 percig állni, és várd meg, amíg a lenmag jól megszívja magát. A keveréket ezek után oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, nagyjából 3-4 mm-es vastagságban, majd melegítsd fel a sütőt 140 fokra.  

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)