A fehér kenyér a diétázók egyik legnagyobb mumusa: legnagyobb részt finomított szénhidrátból áll, melyben a kalóriák sajnos nem társulnak sok értékes tápanyaggal. Nem beszélve arról, hogy a finomlisztből készült pékáru hamarabb szívódik fel, ezzel megemelve a vércukorszintet, ami hamar leesik, így rövid időn belül ismét jön az éhség.
Jó, ha rostokban, fehérjékben gazdag finomítatlan szénhidrátokat választasz, amelyek sokáig eltelítenek, és a nem emelik meg a vércukorszintet. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták és pékáruk, zöldségek, gyümölcsök vagy épp a zöldségkenyerek.
Répakenyér
A zöldségkenyér, angolul veggie bread magvakból, nyers zöldségfélékből és fűszerekből készült, tortilla-szerű lepény vagy kréker, ami remek alternatíva lehet azoknak, akik el szeretnék hagyni a fehér kenyeret az étrendjükből vagy már unják a sima teljeskiőrlésű változatot. A zöldségkenyerek szénhidráttartalma alacsony, és értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet. Feltétként sovány csirkesonkával, főtt tojással, salátával fogyaszthatod.
Hozzávalók 18 szelethez:
- 1 csésze őrölt vagy fél csésze egész lenmag
- 3 szál sárgarépa, lereszelve
- 2 szál zeller, lereszelve
- Fél csésze tökmag
- Fél csésze napraforgómag
- Egy csipet tengeri só
- Fél csésze hideg víz
Elkészítés:
A hideg víz kivételével minden hozzávalót keverj össze egy tálban. A vizet fokozatosan, lassan öntsd hozzá mindaddig, amíg egy masszát nem kapsz belőle. Hagyd 10 percig állni, és várd meg, amíg a lenmag jól megszívja magát. A keveréket ezek után oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, nagyjából 3-4 mm-es vastagságban, majd melegítsd fel a sütőt 140 fokra.