Jump to content

Így győzd le a horkolást

2019. 12. 15. 10:55

A horkolás sokak éjszakáját - és ébrenlétét - keseríti meg. Vannak azonban megoldások, hogyan lehet megszabadulni tőle.

Ha valaki állandóan horkol, akkor nem tudja kipihenni magát, a vele egy szobában alvóról már nem is beszélve. Ennek pedig hosszú távon is következményei lehetnek.

A horkolás egy hangjelenség, amelyet a garatban létrejövő szűkület hatására felgyorsuló levegőáramlás hoz létre a laza lágyszöveteken. A felgyorsult levegő miatt rezonál a lágyszájpad, a nyelvcsap vagy akár a gégefedő. Bár a jó orrlégzés fontos a jó alváshoz, annak hiánya nem feltétlenül okoz horkolást. Az orrsövényferdülés helyreállítása fontos a jóindulatú horkolás megszüntetésében, de ez csak az esetek 10-20%-ára igaz. 

A horkolás tehát lehet jóindulatú, csupán egy hangjelenség, ami inkább csak esztétikai probléma, de lehet kóros is, mely mögött már súlyosabb alvászavar is állhat. Az obstruktív alvási apnoe betegség hangos felhorkantásokkal és légzéskimaradásokkal jár, a horkolás szabálytalan, kifejezetten „csúnya” hangú, és gyakran követi nappali aluszékonyság.

Tulajdonképpen bárkit érinthet a probléma, a fiatalkori horkolás gyakran genetikai, alkati eredetű lehet. Jellemzően azonban a negyvenes korosztálynál, a mozgásszegény életmódhoz, testtömeg-emelkedéshez köthető a horkolás-alvási apnoe előfordulása. Elmondható, hogy ötven felett a férfiak közel 60%-a horkol, az alvási apnoe körülbelül 1-5% között mozog. A nőknél főleg hormonális hatásra, klimax körül jellemző a horkolás kialakulása.

A túlsúly is gyakori oka a betegségnek, a stressz inkább elalvási zavart okoz, illetve rontja az alvásminőséget. Dr. Tóth Eszter szerint testmozgás és életmódváltás nélkül a terápia nem lehet teljes. A cél, hogy a BMI testtömegindex megközelítse az ideális 24-et, 26-ot, de mindenképp harminc alatt legyen.

A nappali tevékenységre inkább az obstruktív alvási apnoéval járó horkolás van hatással. A számtalan éjjeli légzéskimaradás és az ennek hatására létrejövő megébredések széttördelik az alvásfolyamatot, alváshiányt eredményezve. Ezt nappal szeretné bepótolni a szervezet, ezért az ilyen beteg elaludhat monoton munka közben vagy vezetés alatt. Sérül a memóriafunkció, csökken a koncentrációs képesség, nem beszélve, hogy komoly betegségek kialakulásához is vezethet, például hypertonia, stroke, ritmuszavar.

A betegség férfiaknál okozhat még merevedési problémát is, vagy a szexuális libidó csökkenését. A tartós horkolás-vibráció hosszú távon tönkreteszi a lágyszájpadi garatnyálkahártya-receptorokat, így sérül az a reflex, mely éjszaka hivatott nyitva tartani a garatot. Ezek idővel az alvási apnoe betegség kialakulásához vezethetnek. Érdemes ezért már időben a horkolással is foglalkozni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign