Jump to content

Így győzd le a megfázást

2019. 11. 16. 10:35

Honnan lehet tudni, hogy csak nátháról van szó, és nem influenzáról? Mi okozza, és mit lehet tenni ellene?

Nem véletlen, hogy az influenzajárvány a legkeményebb téli hónapokban, januárban és februárban tetőzik, a hideg időjárásnak való kitettség, a napfény- és vitaminhiány vagy épp a fűtésszezonra jellemző alacsony páratartalom ugyanis mind-mind hozzájárul az immunrendszer legyengüléséhez. Utóbbi, ha nem is feltétlenül vezet súlyosabb, influenzaszerű tünetekhez, a nátha vagy megfázás, meghűlés kialakulásában is komoly szerepet játszik.

A nátha az emberek körében terjedő leggyakoribb fertőző betegség, melyet gyógyítani nem lehet, lefolyását gyorsítani, tüneteit enyhíteni azonban mindenképp, csakúgy, ahogy a megelőzésért is sokat lehet tenni.

Mi okozza a náthát?

A náthát, vagy, ahogy sokan nevezik, megfázást a gyakori tévhittel ellentétben nem baktériumok okozzák, hanem vírus, éppúgy, ahogy az influenzát, míg azonban utóbbit kifejezetten az influenza A, B vagy C vírusa, addig a náthát több mint kétszázféle vírus okozhatja, melyek közül a leggyakoribb mégis a rhinovírus. Míg a jóval komolyabb influenza magas, akár 38-39 Celsius-fokos lázzal, erőteljes fáradtsággal és súlyos szövődményekkel járhat, a nátha lefolyása viszonylag enyhébb, ahogy tünetei is.

Felső légúti panaszok, általában orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokkaparás, rossz közérzet és mérsékelt fáradtság, 37-38 fokos hőemelkedés és láz, torokfájás, köhögés jelzi a bajt, és gyakori tünet a szemek kipirosodása is, utóbbi azonban az allergiás szénanáthára is jellemző, mely viszont csak allergének jelenlétében jelentkezik, és nem múlik el magától. 

Az antibiotikum nem gyógyítja a megfázást

Bár a náthát célzottan gyógyítani nem lehet, kezelés nélkül magától is megszűnik, általában egy hét alatt, legalábbis, amennyiben a beteg ügyel arra, hogy szervezete és immunrendszere regenerálódni tudjon. Ennek hiányában vagy immunhiányos állapot esetén - illetve gyerekeknél, időseknél - a betegség elhúzódhat, és akár bakteriális felülfertőződés is kialakulhat, például akár arcüreggyulladás. Antibiotikum csak utóbbi esetben alkalmazható, a szövődménymentes náthát okozó vírusok ellen teljesen hatástalan.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign