Jump to content

Ezért fontos a cinkbevitel

2019. 10. 18. 16:46

A szervezete védekezőképességének támogatására érdemes ezeket az ételeket adni a gyereknek.

A cinkből nem szükséges, és nem is szabad nagyon sokat bevinni, mégis kell, hogy a szervezet számára elég legyen, mivel rendkívül fontos folyamatokban szükségeltetik a nyomelem jelenléte.

 

A gyerekek számára az elegendő cinkbevitel a fejlődő szervezetük miatt kiemelkedően fontos. Ha nem fogyasztanak eleget, növekedésük lassulhat, nemi érésük késhet. Intő jel az étvágytalanság és a sebek, sérülések lassú gyógyulása.  1-3 éves kor között a napi cinkszükséglet napi 5 mg, 4-10 év között 6-7 mg, 11-18 évesen 9-10 mg. 

Cink hiányában a szervezet sejtszinten válik védtelenné a káros hatásokkal szemben. A cink a sejtmembránt masszívabbá teszi, anélkül az sérülékenyebb és életképtelenebb lesz.

A cinkbevitel nemcsak a sejtvédelem miatt lényeges. Segít fenntartani a hormonháztartás egyensúlyát is, illetve a szervezet enzimatikus folyamatainak megfelelő működése szempontjából is fontos. A cink a vércukor-szabályozásban is részt vesz közvetve, és a bőr egészségéhez is hozzájárul.

Miben van cink?

Az alábbi nyolc cinktartalmú étel gyerekek számára is kedvelt forrás lehet.

A mogyoró cinkforrásként is egészséges nassolnivaló. Ha másképp nem fogy, magas kakaótartalmú csokiba mártva szimpatikusabb lesz a gyereknek. A tojás, annak is a sárgája bővelkedik cinkben, és rengeteg egyéb tápanyagban is, így ez ne maradjon ki a gyerek étrendjéből. Nemcsak finom, tápláló reggeli, és nem is csak rostforrás: a zabkásából fél csészényi is említésre méltó cinkbevitelt jelent. Érdemes a zabkásába búzakorpát csempészni, mert a búzakorpa az egyik legjobb, leggazdagabb cinkforrás. A brokkoli rózsákban tálalva ijesztő lehet a gyerekeknek, de, mivel sok benne a cink, érdemes trükközni: krémleves sajttal, ropogóssal, és mind elfogy! A vörös húsok közül a marha a legjobb cinkforrás. Jól átsütött, nem túl vastag hamburgerpogácsa formájában jó eséllyel el fog fogyni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign