Jump to content

Ezért sportoljon a gyerek

2019. 10. 14. 22:40

Az egészségessége a sportnak csak az egyik pozitív velejárója: észrevehető pozitív hatása lehet a gyerek személyiségére is.

Sportoljon, mert egészséges, sportoljon, hogy megszabaduljon a fölös energiájától. Ha sportol, van elfoglaltsága, és nem csavarog, ráadásul fitt is marad. Általában ezeket az érveket hallani, amikor a szülőkben megszületik a gondolat, hogy a gyereknek sportolnia kellene valamit.

Pedig a sportolás nem csak ennyit, sokkal többet ad a gyereknek: jellemében, személyiségében is pozitív irányba viszi.

Azt, hogy mi érdekli, mit szeretne sportolni, a gyereknek kell megválasztania. Akár többet is kipróbálhat, mielőtt dönt. Erre kiváló alkalmat teremtenek az évente megrendezett sportágválasztó rendezvények.

Legyen bár egyéni vagy csapatsport, mindenképpen előnyére fog válni a gyereknek. Gyarapítja szellemileg, értelmében, hiszen alaposan meg kell ismernie az adott sport technikai tudnivalóit, és agyban is, készségeiben is, mert a szükséges mozdulatokat és szabályokat pontosan tartania kell.

A sportnak a személyiséget jó irányba terelő hatása van

Ami a személyiséget illeti, a választott sport szabályainak betartása, azaz a tiszta játék becsületességre tanítja a gyereket. Kitartása ugyancsak nő, és képessé válik önmagát is ösztönözni arra, hogy küzdjön, ne hagyja veszni a célját.

A sportban a gyerek önismerete is fejlődik. Különösen az egyéni sport esetében, megtanul mindent kizárva csak önmagára és mozdulataira koncentrálni. Csapatsport esetén saját maga mellett másokra is figyelnie kell, csapatban kell mozognia. Ez esetben nem viselkedhet önző módon, a közös siker érdekében kell dolgoznia. A csapattársakkal való együttműködés, egy egységként mozgás, verbális és nonverbális kommunikáció velük, valamint az esetlegesen felmerülő konfliktusok megoldása, mind-mind fejleszti a gyerek szociális készségeit.

A sport új barátokat is ad, ami gyerekkorban különösen fontos, de riválisokat is, vagy olyanokat is hozhat a gyerek környezetébe, akik számára nem szimpatikusak, esetleg elítélendő eszközökkel játszanak. Látható tehát, hogy a sport az emberi kapcsolatok terén is sokat tanít a gyereknek.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign