Jump to content

Ne kövess divatból diétát

2019. 10. 11. 16:29

A táplálkozási szakértők egyre nagyobb százaléka figyelmeztet a „divatdiéták” veszélyeire. A kevés glutén például növelheti a szívroham esélyét.

A gluténmentes étrend veszélyes divat, semmiféle tudományos bizonyíték nincs ugyanis pozitív hatásaira, kivéve a gluténallergia bizonyított megléte – például a cöliákia – esetén.

Ehhez képest, az NPD piackutatással foglalkozó cég adatai szerint az emberek körülbelül 30 százaléka keresi a gluténmentes élelmiszereket, nem véletlen, hogy mára ötmilliárd dolláros forgalmat lebonyolító iparággá nőtt az efféle termékek gyártása és forgalmazása.

Természetesen vannak olyanok, akiknél valóban beszélhetünk érzékenységről vagy gluténallergiáról, például a már említett cöliákiás betegek. Ez egy örökölhető autoimmun betegség, tünetei lehetnek hasi fájdalmak, de akár hányással járó görcsök is, de csupán nagyjából az emberiség mindössze egy százalékát érinti. Ez az arány pedig egy, a JAMA Internal Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint stabilan tartja magát, magyarul nem nőtt meg a gluténérzékenyek aránya az elmúlt években.

Létezik úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) is, amely a teljes népesség nagyjából öt százalékát érinti – ezt már Alessio Fasano, a Massachusetts General Hospital Center for Celiac Research and Treatment kutatóközpontjának igazgatója mondta. Az NCGS-ben szenvedő pácienseknél a glutén a cöliákiások tüneteihez hasonló szimptómákat idéz elő. Viszont, hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet, a témával foglalkozó szakemberek egy része nincs meggyőződve arról, hogy az NCGS egyáltalán létező tünetegyüttes-e, jelenleg pedig egyelőre nincsenek megfelelő vizsgálati módszerek ennek kimutatására.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign