Jump to content

A gének szerepe az edzésben

2019. 10. 02. 16:45

Sokan humbugnak gondolják, ám a kutatók most bebizonyították, milyen fontos a pozitív hozzáállás.

Nincs két egyforma edzés, ugyanakkor talán már te is megtapasztaltad, mennyivel gördülékenyebben megy a folyamat, ha őszinte lelkesedéssel fogsz hozzá. A Stanford Egyetem kutatói érdekes kísérletben vizsgálták az edzés sikere és a pozitív gondolkodás kapcsolatát.

A felmérés során 116 személynél tanulmányozták a CREB1 géneket, melyek mennyisége meghatározza, milyen mértékig képes valaki eljutni teljesítőképességének határára. Vagyis, mikor jön el az a pontot, amikor az ember azt mondja, elég volt, feladom.

Pozitív gondolkodás = biztos siker?

Az alanyokat futópados edzésre küldték, előtte azonban mindenkivel megosztották saját CREB-eredményét. Persze csavart vittek a történetbe, ugyanis egyes futókkal hamis értéket közöltek. A kísérlet végén kiderült, hogy átlagosan fél perccel hamarabb váltottak sétára azok, akik az ismert adatok tükrében alábecsülték valós teljesítményüket.

Ehhez képest a pozitív eredményű önkéntesek több mint egy perccel tovább bírták az edzést. Még a kutatókat is meglepte, milyen erős hatással volt a résztvevők teljesítményére a kapott információ, hiszen egy szimpla adat hallatán megváltozott a teljesítőképességük. 

Brad Turnwald, a kutatás vezető szerzője szerint mindebből a tanulság: edzéstípustól függetlenül érdemes inkább a pozitív, motiváló dolgokra fókuszálni a testi hiányosságok helyett, elvégre csak így érheted el céljaidat.

Viselkedj úgy, ahogy érezni szeretnéd magad

Akár ez is lehetne a címe egy, a Health Psychology szaklapban megjelent kutatásnak, melyből kiderült: az optimista szemléletmód valóban pozitívan befolyásolja az edzés során nyújtott teljesítményt.

A tanulmányban 60 ezer, 16 év feletti fiatal felnőttet vizsgáltak egy éven keresztül, mialatt fizikai aktivitásuk szintjén kívül mentális egészségüket is folyamatosan figyelemmel kísérték. A kutatók szerint a végeredmények magukért beszélnek, ugyanis 71%-kal hamarabb feladták az edzést azok, akik inkább társaik teljesítményével voltak elfoglalva, és valahányszor másokhoz képest alulmaradtak egy feladat kapcsán, rögtön lehúzták saját teljesítményüket. 

Carmine Rotolo személyi edző, a kutatás szerzője kulcsfontosságúnak tartja a pozitív gondolkodást az edzés sikerének szempontjából. 
- Pozitívan gondolkodni sokkal nehezebb, mint negatívan, ellenben utóbbi mindent lerombolhat, amit addig felépítettünk. Pozitív gondolkodással viszont olyasmit is elérhetünk, amit korábban álmodni sem mertünk - mondja az edző.

Látványos eredmény három hét alatt 

A napi edzéssel már pár hét alatt is látványos eredményeket lehet elérni, és ehhez ki sem kell mozdulni a lakásból, csak legalább heti öt napon napi 20 percet kell szánni arra, hogy végigcsináld az alábbi 11 gyakorlatot. A gyakorlatokhoz pedig semmi eszközre nincsen szükség, mert végtelenül egyszerűek, ugyanakkor a test minden izmát megmozgatják.

 

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign