Jump to content

Írtál valaha köszönőlevelet?

2019. 09. 27. 07:41

A karácsonyi ajándékokat ne csak SMS-ben köszönd meg a távoli ismerősöknek: a kézzel írott forma mindkettőtöket boldogabbá tesz.

A levélírás népszerűsége az okoskészülékeknek és az internetnek köszönhetően egyre inkább lefelé ívelő pályára került. Egyszerűbb dobni egy SMS-t vagy csak egy hangulatjelet, és el is van intézve a jókívánság vagy éppen annak megköszönése.

Pedig a levélírás bája a modern eszközök mellett még inkább felértékelődik: gondolj csak bele, milyen szívmelengető érzés képeslapot kapni, hát még köszönőlapot! 

A kutatók mondják

Az austini Texas Egyetemen kíváncsiak voltak, hogy viszonyulnak az emberek a kézzel írt hálaüzenetekhez. A résztvevőket megkérték, hogy írjanak egy egyszerű köszönőlevelet, és mondják el, mit gondolnak, hogy fog reagálni a címzett, és hogyan érzik magukat a postára adás után. 

Az eredmény sokakat meglepett: a levélírók úgy gondolták, a címzettek kínosnak és erőltetettnek fogják érezni a régimódi megoldást, ehhez képest mindannyian maximálisan pozitívnak élték meg, hogy egy ilyen személyes gesztussal mondtak hálát nekik. Alábecsülték az örömüket, pedig a kicsit több idő-, energia- és anyagi ráfordítással őszinte boldogságot okoztak szeretteiknek, ismerőseiknek. Ebből következik, hogy gyakrabban kellene ódivatúnak tartott módszerekhez folyamodni, mert ezzel nemcsak másoknak, de magunknak is örömet szerzünk.

Nehéz megköszönni

A köszönetmondás a kutatás vezetője szerint egyre inkább redukálódik, méghozzá azért, mert az emberek többsége nem tudja, hogyan mondjon köszönetet. A kísérletben szereplő egyének felszabadultak és elégedettek lettek attól, hogy egyszerűen kifejezhették köszönetüket, míg korábban fennakadást okozott, hogy nem értelmezik-e félre hálálkodásukat. A levélírás során is ez jelentette a legnehezebb lépést, hogy hogyan fogalmazzák meg a kedves szavakat: pedig a legegyszerűbb, néhány szavas levelek őszintesége volt a lényeg, illetve maga az elküldés gesztusa, amit a címzettek felettébb értékeltek, nem a körülményesen megfogalmazott ömlengésekre volt igény.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign