Jump to content

Tudtad ezeket a kávéról?

2019. 09. 12. 23:04

Érdekességek a kávéról, amikről nem biztos, hogy tudtál.

„Kutatások tucatjai szerint ma már kimondható, hogy a kávét fogyasztók hosszabb életet élnek, mint nem fogyasztó társaik, és bizonyos betegségek kevésbé jelennek meg a a kávét rendszeresen fogyasztók között. A kérdés persze az, mint minden eljárás esetén, hogy a több mindig jobb-e, illetve van-e optimális időzítés a kávéfogyasztásra?” – kezdi Lakatos Péter teljesítményspecialista.

„A helyzet az, hogy egy optimálisan működő cirkadián óra szerint a kortizolszinted egyik csúcsa reggel van. De ez érthető is, mert felkeltél, és a kortizol ebben az időszakban segít abban, hogy friss legyél, és készen állj a napra. A kortizol az ébredésed előtt kezd megemelkedni, és nagyjából reggel 8-9 óra magasságában éri el a csúcsot.
A kávé korán reggel azért rossz választás, mert a kávé eleve növeli a kortizol szintjét, amire ebben a helyzetben semmi szükség sincs, hiszen ezt most a belső órád rendezi. Ha pedig kávé, akkor talán a reggel 9.30 és 11.00 óra közötti időszak a legjobb arra, hogy a kávéd a legjobb hatást érje el.”

Ihatsz-e később kávét?

„Nos, a törvény nem tiltja, de a kávé a kutatások szerint még a megivása után 10-12 órával is negatív hatással van az alvásod minőségére. Ha tehát délelőtt 11 után kávéznál, javaslom a koffeinmentes termékeket” – mondja Lakatos Péter.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign