Jump to content

Visszafogja magát a Facebook

2019. 08. 22. 12:57

A közelmúlt adatvédelmi botrányai után a közösségi oldal fontos fejlesztéssel rukkolt elő.

A Facebook az elmúlt hetekben-hónapokban rendre valami stiklivel került be a hírekbe. Bár az úgynevezett Cambridge Analytica-botránymár vagy másfél éve történt, Mark Zuckerberg cégének azóta sem sikerült egyenesbe hoznia a cég ügyeit. Annyira nem, hogy épp múlt héten derült ki: a Facebook konkrétan lehallgatta a felhasználóit, ennek ellenére még mindig nem szántották be sóval a vállalat székhelyét.

Most azonban felcsillanni látszik egy halvány reménysugár, a The Verge értesülései szerint ugyanis a közösség oldal több hónapos késéssel ugyan, de végre elérhetővé tette azt a biztonsági fejlesztését, amelynek segítségével a felhasználók végre megtilthatják a Facebooknak, hogy a böngészési előzményeinkhez hozzáférjen.

Clear Historynak nevezett funkciót kifejezetten a Cambridge Analytica botránya után kezdtek fejleszteni. Az eszköz segítségével egyrészt a már említett böngészési előzményekhez való hozzáférést tagadhatjuk meg Zuckerberg cégétől, emellett pedig részletesebben áttekinthetjük, hogy milyen adatokat kivel-mivel szeretnénk megosztani.

Az új fejlesztés egyik felületén kifejezetten olyan információkat láthatunk, amelyek elárulják, milyen alkalmazásokon és weboldalakon keresztül követ bennünket a közösségi oldal, akkor is, ha épp nem a Facebookot használjuk. Az Off-Facebook activity nevet viselő felületen azokat az oldalakat láthatjuk majd, amelyek adatokat küldenek vissza a céghez, a hirdetések pontosabb célzása érdekében. Ezt akár egy gombnyomással ki is törölhetjük, vagyis minden korábbi oldaltól visszavonhatjuk a hozzájárulásunkat az adataink ilyen jellegű felhasználásához. De akár a jövőre nézve is megtilthatjuk, hogy egyes cégek információkat gyűjtsenek a böngészési szokásainkról a Facebook számára.

A közösségi oldal felhívta a felhasználók figyelmét, hogy bizony meglepő információkat is láthatnak majd ezen a felületen: például olyan cégekről, weboldalakról derülhet ki, hogy adatokat gyűjtöttek rólunk, amelyeket soha nem kerestünk fel.

„Előfordulhat például, hogy a listában megjelenhetnek olyan weboldalak is, amelyeket a felhasználók nem kerestek fel – idézte a The Verge a Facebook közleményét. – Ez akkor lehetséges, ha például egy ismerősük a felhasználó telefonját használva megnézte az adott weboldalt, vagy ha például otthon közösen használják a számítógépet a család többi tagjával.”

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign