Jump to content

Betegségek a repülőn

2019. 07. 29. 12:05

Földön, vízen, levegőben – az utazási betegség tünetei bárhol utolérhetnek, de néhány trükkel és természetes gyógymóddal úrrá lehetsz rajtuk. Megelőzésre és tűzoltásra is van néhány hatékony tippünk!

Amíg a legtöbben élvezzük az utazást, a repülést vagy épp a hajókázást, addig mások azon aggódnak, hogyan vészeljenek át egy néhány órás autóutat. Ha téged is gyötör az utazási betegség, próbáld ki a következő tippeket!

Az utazási betegség tünetei

Ha hosszabb útra indulsz, máris feszengeni és aggódni kezdesz a rosszullétek miatt? A kinetózis, azaz az utazási betegség nem úri muri, könnyen elronthatja a nyaralást, de egy szimpla vonatút is lehet maga a gyötrelem. A tünetek, azaz az émelygés, a hányás, a szédülés és a fejfájás közlekedési formától függetlenül, bárhol jelentkezhetnek: a kocsiban ülve éppúgy, mint a vonaton vagy a repülőgépen. Sőt, verejtékezés, szagérzékenység és étvágytalanság is jelezheti, hogy a szervezeted tiltakozik az utazás ellen.

De mi váltja ki a rosszullétet? Valójában a fül egyensúlyszervének és a szem érzékelésének különbségéből ered: például miközben egy repülőn ülsz, és a telefonodat bújod, a szemed nem érzékel mozgást, de az egyensúlyszerved tökéletesen tisztában van azzal, hogy nagy sebességgel haladsz. A két ellentétes információ beérkezik az agyadba, alaposan összezavarva azt, aminek a következménye az utazási betegségként ismert tünetegyüttes.

Természetes gyógymódok utazási betegség ellen

Tény, nem kellemes émelyegve utazni, de néhány egyszerű trükkel könnyedén enyhítheted a rosszulléteket. Az első és legfontosabb, hogy válaszd meg, hova ülsz: a kocsiban, buszban előre, a repülőgépen a szárnyak közelébe, a folyosó mellé; a hajón középre, és ha rövidebb az út, tartózkodj a fedélzeten. Utazás közben ne olvass, ne pötyöréssz a telefonodon, laptopodon, így az agyad nem kap ellentétes információkat, és kisebb lesz az esélye a szédülésnek is. Ha a hajóúton idő közben mégis rád jön az émelygés, nézz ki egy fix pontot, és tartsd rajta a tekintetedet. Lényeges, hogy ne tömd tele a hasad indulás előtt, inkább könnyebb fogásokat tegyél a tányérodra.

Szedj rendszeresen magnéziumot és B6-vitamint, mert erősítik az idegrendszert, és csökkentik az émelygést. De ha gyors segítségre van szükséged, az is jó megoldás lehet, ha az utazás előtt egy órával feloldasz egy magnézium pezsgőtablettát. A gyógynövényeket is segítségül hívhatod: émelygés ellen a borsmenta, valamint a gyömbér bizonyult a leghatásosabbnak, amiket tea formájában is fogyaszthatsz az indulás előtt. De a citromos víz is a segítségedre lehet a hányinger csillapításában, és az útra is magaddal viheted.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign