Jump to content

Tippek a konyha nehezéhez

2019. 06. 30. 23:59

A sütőtisztítás az egyik legutálatosabb feladat a konyha takarításakor. Csupa zsír minden, ráadásul még jól oda is égett, néha úgy érezzük itt csak a vegyi fegyver segíthet. De nem kell elkeseredni, ha nem szeretnénk vegyszerezni a sütőnket, léteznek teljesen ártalmatlan, de hatékony természetes módszerek is.

A környezetünk és egészségünk védelmét egyre többen szem előtt tartva, választják a vegyszermentes háztartást. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy takarítás közben mit lélegzünk be, mivel érintkezik a bőrünk, és utána mit dobunk ki a szemétbe, vagy mennyire vegyszeres vizet engedünk le a lefolyón.

Tiszta sütő

A sütő tisztítása egy különösen érzékeny terület, mivel a makacs, odaszáradt, odaégett foltok eltávolításához, valami igazán hatékony eszköz kell, ugyanakkor nem jó ha marad utána mérgező anyag, hiszen az ételeinket sütjük benne. összeszedtük azokat a megfelelően erőteljes alapanyagokat, amivel csillogóan tisztára tudjuk varázsolni a legzsírosabb konyhai felületet is, ráadásul még a káros anyagoktól is mentesülünk.

Ecetes lábos

Az egyik leghatékonyabb, legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a zsíros, koszos sütő kitisztítására: az ecetes lábos. Egy teljesen hőálló edényben forraljunk vizet. Ha felforrt, adjunk hozzá egy bögre ecetet (teljesen mindegy milyen típusú ecet), majd tegyük a lábost a sütőbe 180 fokon 15 percre. Vegyük ki az edényt, hagyjuk a sütőt kihűlni, majd egy vizes szivaccsal töröljük át a sütő belsejét.

Nagy szemű só

Az egyik legismertebb természetes tisztítószer. Nincs más dolgunk, mint nagyobb mennyiségű sót, annyi vízzel kikeverni, hogy egy kenhető, nem csöpögő masszát kapjunk. Ezt kenjük fel a sütő belső, megtisztítani kívánt, falára, hagyjuk hatni legkevesebb 20-25 percet, majd egy nedves szivaccsal könnyedén töröljük le a leolvadt sós koszt. Kombinálhatjuk szódabikarbónával.

Citrom

Vízben elkevert citrom a természetes tisztítók non plus ultrája. Ha gyorsan szeretnénk tökéletes eredményt elérni, akkor mindenképpen ezt válasszuk. A citromos vízzel teli edényt tegyük a 160 fokos sütőbe nagyjából 30 percre. Hagyjuk forrni, majd vegyük ki és a langyosra hűlt citromos vízzel mossuk ki a sütőt.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign