Jump to content

Nem baj ha nemet mondasz

2019. 06. 30. 23:59

Senki sem lehet fontosabb saját magunknál és az egészségünknél. Ha ezt az alapvetést elfogadjuk, rájövünk, hogy nem is olyan nehéz mások folyamatos kéréseire, nyaggatására nemet mondani. Vagy azért ez nem ilyen egyszerű?

Hányszor fordult már elő, hogy elfogadtunk egy meghívást vagy egy munkát, vagy szívességet tettünk, pedig már az elején tudtuk, hogy nem kellene, mert abban az időpontban egészen mást szerettünk volna csinálni.  Persze vannak emberek, akiknek ez látszólag könnyen megy, akik soha nem bosszankodnak mások miatt, mert pontosan tudják és ki is jelölik a saját határaikat. Ha megtanulunk nemet mondani, azzal sok idegeskedéstől, bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Az örökös igen megbetegít

Az asszertivitást, azaz az önérvényesítő magatartást mindenkinek el kellene sajátítania. Ez annyit jelent, hogy kiegyensúlyozott módon tudjunk kapcsolódni a körülöttünk élőkhöz, tiszteletben tartva saját elképzeléseinket és mások gondolatait. Ha túlságosan alkalmazkodunk mások akaratához, a sajátunkat egy idő után már nem tudjuk érvényre juttatni. Ennek pedig egyenes következménye a frusztráció, csalódottság, tehetetlen düh és boldogtalanság. Ez az elkeseredett állapot teljesen fel tudja őrölni a lelket és ezen az sem segít, ha páran elismerik mennyire áldozatkészek és jó emberek is vagyunk.

Kezdd el a nemet most!

1. Amikor már van más programod – ha szerveztél már magadnak programot, de egy ismerősöd szívességet kér tőled. Hacsak nem vészhelyzetről van szó, mondj nemet! Gondold végig: tényleg csak te tudsz neki segíteni? Mennyire fontos a saját programod? Ne feledd: te vagy az első, és persze csak te tudod megítélni, mennyi időt tudsz feláldozni másokra.

2. Amikor igent mondani komoly stresszel jár – nem azért születtünk, hogy mások problémáit megoldjuk. Főleg, akkor mérlegelj ha valami olyan extrém helyzetbe sodrod magad, másokért, ami már komoly pszichés stresszel jár neked. Ha a síró barátnődet kell vigasztalni (semmi komoly!), és emiatt éjjel kell befejezned a határidős munkádat, mondj nemet a barátnődnek! Keress kompromisszumot: beszéljetek röviden telefonon, vagy előbb fejezd be a munkádat, aztán menj át hozzá estére beszélgetni.

3. Amikor számodra kellemetlen dolgot kérnek tőled – ilyenkor egy határozott nem a megfelelő válasz. Ha tudjuk, hogy nem nekünk való a feladat, hogy nagyon rosszul érezzük magunkat tőle, ha minden porcikánk tiltakozik ellene, és nem tudjuk nyugodt szívvel megtenni, akkor egy kedves, de határozott nemmel válaszoljunk.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign