Jump to content

Mindent az arckezelésekről

2019. 06. 30. 13:58

Ismerd meg a legtrendibb műtét nélküli szépészeti beavatkozásokat! Pro és kontra...

Az öregedést egyetlen dolog állíthatja meg végleg, és az a halál. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne próbálhatnánk meg tenni a külső jelei ellen. A leghatásosabb, pláne, ha az arcon már komoly nyomokat hagyott a gravitáció, a szike. Akit azonban visszariaszt a műtét utáni hosszú lábadozás vagy a beavatkozás drasztikussága, ma már számtalan egyéb módszerrel küzdhet a szépségéért.

Botox: a legismertebb

Előnyei: A botoxot már a szépségiparban elterjedt felhasználása előtt is komoly klinikai teszteknek vetették alá, hiszen a szem mozgási rendellenességeit kezelik vele. Használatával el lehet tüntetni a szarkalábakat (igaz, hogy akkor nevetés közben a szem alatt fog ráncolódni a bőr, ahol viszont nem használható), a rövidlátók szemöldöke között megjelenő hosszanti ráncot, a homlok függőleges ráncát, valamint keskenyíteni lehet vele az egész arcot, ha a rágóizomba adják, illetve a szemöldököt is meg lehet vele emelni, igaz, csak kis mértékben.

Hátrányai: Csak az arc felső felén használható, valamint a rágóizomban. Hatása sem tart túl sokáig, néhány héttől legfeljebb nyolc-kilenc hónapig, de utóbbi nem jellemző. Az eredmény esztétikai szempontból ízlésfüggő lehet, pláne, ha az orvos a kelleténél többször vagy több helyen használja.

Hialuronsav: a legveszélytelenebb

Előnyei: Szinte a teljes arcot át lehet vele formálni, a testben is megtalálható anyag, és ha félresikerül (például véletlenül érbe adják, ami azonnal megszünteti a vérellátást az adott területen, és a szövet elhalásához vezet), azonnal be lehet adni egy enzimet, amely percek alatt lebontja a hialuronsavat, így visszafordítva az egész kezelést. Ezt akkor is meg lehet tenni, ha a páciensnek nem tetszik az eredmény. Az arc fiatalosabbá tétele érdekében az arccsont környékére fecskendezik, és az arc megemelésével együtt ilyen módon enyhíti az orr és a száj között húzódó árkot is. A halánték is beesettebb az idősebb embereknél, így azt is szokták kezelni. Az ajkakat sem csak kacsaszájjá lehet tölteni ezzel az anyaggal, hanem esetleges aszimmetriák korrigálására is megfelelő. Az áll és az orr formáját is jelentősen meg lehet változtatni a megfelelő helyre beadott hialuronsavval. A hatóanyag többféle termékben is megtalálható, ezeknek konzisztenciája vagy folyékonyabb, vagy keményebb, és a használat, valamint a várt hatás helyétől függ, hogy melyiket használják.

Hátrányai: A hialuronsav, mivel mindenképpen valamennyire folyékony, kissé elmozdulhat. Ezt figyelhetjük meg, amikor számos ajakfeltöltés után valakinek az orra és a felső ajka között is kidudorodik a bőr. Valójában ilyenkor beszélünk kacsaszájról. A másik, bár szintén csupán esztétikai jellegű probléma az úgynevezett „pillowface”, azaz párnaarc, amikor a beteg arcának feltöltéséhez már annyi töltőanyag kell, hogy ezáltal az arca aránytalanul kerek lesz, összenyomja a szemét, és a testéhez képest is túl kerekdednek tűnik az arca. Hialuronsavval csak néhány évvel lehet visszafordítani az időt, semmiképpen sem évtizedekkel, és a botoxnál jelentősen drágább, mert valódi hatás eléréséhez akár 15-20 milliliterre is szükség lehet az anyagból. (Ez egy kétcentes röviditalnak megfelelő mennyiség.)

Lézerek: a bőrfelszín specialistája

Előnyei: a lézeres kezeléseknek számos fajtája van. A legerősebb a CO2-lézer, és ez a leghatásosabb is. Annyit lehet elmondani a lézerekről, hogy minél kíméletesebbek, annál kevésbé hatásosak, azaz annál több kezelésre van szükség az adott bőrprobléma megszüntetéséhez. A lézerek kiválóan alkalmasak a hegek, pigmentfoltok és egyéb egyenetlenségek eltüntetésére, beleértve az igazán felszínes apró ráncokat is.

Hátrányai: A komoly lézeres kezelések után a bőr hetekig piros, fájdalmas és érzékeny lehet, emiatt a páciensek dolgozni sem tudnak egy ideig.

Tűs mezoterápia feszesítésre

Előnyei: A mezoterápia voltaképpen azt jelenti, hogy pici tűkkel apró lyukakat ütnek a bőrbe. (Ennek léteznek házilag alkalmazható variánsai, ezek azonban vagy túl kicsi tűkkel rendelkeznek, ezért nem hatásosak, vagy ha nagyobb tűvel vannak ellátva, akkor komoly sérüléseket és ezt követő fertőzéseket okozhatnak.) A hatékonyság kulcsa az, hogy a tű hossza minimum egy, de inkább  két milliméter legyen, és növekedési faktort (pl. sajátvér-plazmát) tegyen a kezelőorvos a bőrre a kezelés közben, hiszen a lyukak apró járatok a bőrbe, melyek a kezelést követő egy-két órán belül visszazáródnak, de amit a tűkkel bevittek, az kifejtheti a hatását azután is. Ez feszesíti a bőrt, megszabadít a kezdődő ráncoktól, és kisebb hegeket is jól lehet kezelni vele.

Hátrányai: ha orvos végzi, csupán a hosszas gyógyulás.

Közepesen mély vegyi hámlasztás: a bababőrért

Előnyei: a hámlasztás, akár a mezoterápia relatíve olcsó ahhoz képest, hogy mennyire hatékony tud lenni. A módszer lényege az, hogy valamilyen vegyszerrel (különféle savakkal) egy pontosan meghatározott pontig lemarják a bőr felszínét, amely, amikor gyógyul, az adott rétegekben kicserélődik. Hatásos az öregségi foltok, az apró ráncok ellen, és emellett kissé feszesíti a bőrt.

Hátrányai: a komolyabb hámlasztásnál különösen fontos, hogy nagyon jól képzett bőrgyógyász végezze, különben égési sérülésekkel, hegekkel és fertőzésekkel kell számolni. A legjobb esetben is fájdalommal jár, és minél mélyebb hámlasztás történik, annál tovább tart a felépülési idő.

PRP (platelet rich plasma) – Vámpír facelifting

Előnyei: Ez a kezelés, nem úgy, mint a mezoterápia, de ugyanazt a hatóanyagot használja, azzal a különbséggel, hogy a kezelt saját vért egyenesen a ráncokba fecskendezik tűvel. Ez esetben is a vérlemezkékbe juttatnak növekedési faktort, és ez működésbe lépve feltölti az arcot, mint a hialuronsav. Megnyugtató lehet, hogy semmilyen idegen anyag nem kerül a szervezetbe.

Hátrányai: Igazából csak mérsékelten hatékony a hialuronsavas töltéshez képest, de még a saját zsíros feltöltésnél is kevésbé látványos és tartós az eredmény.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign