Jump to content

Egy rossz pontja a légkondinak

2019. 06. 30. 23:59

A légkondi a meleg nyári napokon kétségkívül enyhülést hozhat, de tudnunk kell, hogy sok egészségügyi probléma okozója is lehet. A légiós betegségen túl, fejfájást, hátfájást is okozhat, de a szemünknek, látásunknak sem igazán tesz jót.

A legtöbb irodában nyáron állandóan megy a harc: van, akinek túl erős a légkondi, mások pedig egyáltalán nem is érzik. Aki közel ül, annak ténylegesen okozhat egészségügyi problémát, míg a távolabbi asztaloknál meg lehet fulladni a hőségtől. Az eddig ismert különféle betegségeken túl, most kiderült, hogy szemproblémákat is okozhat a túl erős légkondicionáló használat.

Hogyan hat a légkondi a szemünkre?

Pontosan olyan hatással van a légkondicionáló készülék nyáron a szemünkre, mint télen a fűtés: kiszárítja a szaruhártyát védő könnyréteget. Ez az alapból nedves nagyon vékony réteg könnyen megszárad, a szervezet pedig idegentest-érzést jelez a szemben. Ráadásul ezt fokozza a hideg-meleg levegő állandó váltakozása és az sem tesz jót, hogy a nap nagy részét a számítógépet bámulva töltjük. Ilyenkor ugyanis kevesebbet pislogunk, a szemünk méginkább kiszárad, estére pedig ég, fáj, bevérzik akár, és még az is előfordulhat, hogy apró pici fekete foltokat látunk.

Mi a megoldás? Sírjunk!

Sírás közben ugyanis a könnyekkel telik meg a szemünk és újra nedves lesz. Persze nem gondolhatunk munka közben folyton szomorú dolgokra, vagy apríthatunk hagymát, hogy könnyek között hidratáljuk a szaruhártyánkat. A gyógyszertárban kapható azonban természetes alapú műkönny, amivel megfelelően karbantarthatjuk a szemünket.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign