Jump to content

Nem mindegy milyen sportot űzöl

2019. 06. 18. 18:03

Azt hinné az ember, mindegy, mi az, csak testmozgás legyen, de most kiderült, hogy a stresszes élethez nem minden edzés passzol.

Sokak számára maga a stresszoldás, ha munka után elmennek futni vagy egy jó CrossFit-edzésre: teljesen ki tudják vele engedni a gőzt, és boldogan fekszenek le tőle este. Ám ha krónikus stresszben szenvedsz, akkor az ilyen intenzív mozgásformák csak rontanak a helyzeten. Az ok a kortizol hormon, leánykori nevén a stresszhormon, ennek a szintje ugyanis megemelkedik a magas intenzitású mozgástól, és ha krónikus stresszben szenvedsz, nem is áll vissza a normális értékre az edzés után. Ennek pedig az egészséged láthatja kárát: a kutatók szerint depresszióhoz, szorongáshoz, hízáshoz, emésztési zavarokhoz, fejfájáshoz is vezethet a probléma.

A kortizol csak jót akar

Azért nem kell persze haragudni a kortizolra, nagyon jó szolgálatot tesz, amikor igazi stresszhelyzet áll elő, például megtámad egy tigris, vagy mondjuk épp feléd száguld egy autó. Ilyenkor a kortizolszint hirtelen megemelkedik, az agy pedig utasítást ad, hogy rohanj az életedért.

A kortizol és az agy szempontjából ugyanis mindegy, hogy egy tigris vagy a főnök miatt stresszelünk, a szervezet reakciója ugyanaz lesz: a túlélést akarja biztosítani. Amikor pedig krónikus stresszben élünk, azaz folyamatosan stresszhatás ér minket, akkor a kortizolszint is folyamatosan magasabb lesz, és ha erre még rájön az edzés miatti kortizolemelkedés, akkor aztán odacsapunk a testünknek alaposan.

Ezért javasolják a kutatók azt, hogy mielőtt mozgásformát választasz magadnak, gondold át, mennyire stresszes az életed. Ha már régóta folyamatos stresszhatás alatt állsz, ne futni menj, hanem inkább válaszd a jógát vagy a pilatest, mert ezekről kimutatták, hogy már egy óra alatt is sokat segítenek a stresszoldásban. Emellett még ajánlják a sétát, a lassú kocogást, az úszást és nagyjából bármi más, kisebb intenzitású edzést is.

Mindemellett a kortizolszint szempontjából az sem mindegy, mikorra időzíted az edzést, az ugyanis reggel van a legmagasabban, délután pedig általában alacsonyabb, de a kutatók szerint szerencsére ezt a belső hangodra hagyatkozva tudod megállapítani a legpontosabban. A kérdés az: mikor érzed, hogy tele vagy energiával? Koncentrálj a testedre, és figyeld meg, a nap melyik szakában van olyan érzésed, hogy megőrülsz, ha két percet még ülnöd kell, és ellenállhatatlanul vonz, hogy mozogj valamit. Az ezen alapuló intuitív edzés teszi a legjobbat a szervezetednek, és ez lesz a leghatásosabb a stresszoldásban és a fittség elérésében is. Ha ezt megtanulod, és akkor mozogsz, amikor tényleg jólesik, ráadásul olyan mozgást választasz, ami megfelel a téged érő stressz mértékének, sokat teszel az egészségedért.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign