Jump to content

A like is lehet megcsalás?

2019. 06. 18. 17:58

Messengerezés az exszel, titkos társkereső profilok és kódolt instagramos kedvelések – hol a határ, és mit lehet tenni, ha rajtakapjuk a párunkat vagy akár saját magunkat?

A hűtlenségi skála nemrég új fogalommal gazdagodott a modern kommunikációs eszközöknek köszönhetően: ez a mikromegcsalás, ami ugyan nem jelent konkrét fizikai történést, mégis párkapcsolati problémát jelezhet, vagy lehet a tényleges félrelépés előszobája. 

„Csak most hasított belém a felismerés, hogy hányszor voltam már online mikromegcsalás-elkövető. De ez valahogy menet közben nem is esik le. Elhazudom magamnak, hogy á, ez nem is olyan, csak beszélgetünk, csak barátok vagyunk” – vallja be Emma, aki eddig nem tudta, hogy a jelenségnek már neve is van. Ez nem meglepő, mert a kifejezés csak pár éve született a digitális korszak eredményeképpen, bár találhatunk rá példát a való életből is. Egy ausztrál pszichológusnő, Melanie Schilling úgy definiálta a mikromegcsalást, mint azokat a cselekedeteket, viselkedéseket, amelyekben megmutatkozik, hogy valaki érzelmileg vagy fizikailag egy kapcsolatán kívüli illetőre fókuszál.

Az online térben ez remekül ki tud bontakozni, hiszen bárkit elérhetünk egy kattintással, az ismerkedős és társkereső oldalakkal pedig Dunát lehetne rekeszteni.

Mikromegcsalásra utalhat, amikor az illető állandóan nézegeti egy személy profiloldalát, képeit; hazudik a kapcsolati státuszáról; szexuális témájú képeket, cikkeket küldözget (persze nem a haveroknak); szoros kapcsolatot tart fenn az exével; álnévvel ír be valakit a telefonjába; folyamatos üzenetváltásba bonyolódik, sokszor titokban; nem a párjával, hanem egy harmadik féllel osztja meg az intim dolgait, és még sorolhatnánk. Persze nem egyértelmű, hogy mi esik ténylegesen a mikromegcsalás kategóriájába, nehéz eldönteni, mikor jelezhet például egy sűrűbb üzenetváltás problémát, és az is erőteljesen személyfüggő, hogy kinek mi fér bele egy kapcsolatba.

Hogy hol van az a bizonyos határ, országonként, kultúránként is változhat. Timi néhány éve Svédországba költözött, és meglepve tapasztalta, hogy ott mennyire elterjedt az, amikor valaki úgy van fenn egy társkereső oldalon, hogy közben párkapcsolatban él. „Egy idegen országban különösen hasznosnak tartom az ismerkedés online formáját, ezért én is ehhez fordultam itt. Személyes tapasztalat, hogy rengetegen akarják a csetelést nagyon hamar valamelyik másik kommunikációs csatornán folytatni, Whatsappon, Viberen, ahol szinte azonnal fehérneműs vagy meztelen fotókat kérnek, és vad szextingbe kezdenek, amiben a svéd nők, tőlem eltérően, készséges partnernek mutatkoznak. Régi motoros vagyok a magyarországi netes ismerkedésben, de otthon nem volt ilyen tapasztalatom. Még azok is, akik nős emberként ismerkednek, a személyes találkozó és a hús-vér szexkalandok felé igyekeznek terelni az eseményeket.”

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign