Jump to content

Így működnek a fehérjék

2019. 06. 17. 22:41

Ez történik pontosan a testedben, amikor fehérjét eszel.

Az izomépítéshez szükség van rá, hogy az ember elegendő mennyiségű, jó minőségű fehérjét fogyasszon, ezt többnyire mindenki tudja, aki legalább egyszer már megkísérelt diétázni és sportolni egyszerre. Arról azonban általában kevesebb szó esik, hogy mégis hogyan hasznosul a fehérje a szervezetben pontosan.

Nemcsak az izomszöveteknek van szükségük proteinre, ez a tápanyag szükséges a hormonális folyamatokhoz, illetve fontos szerepet játszik a szervek közötti szállító feladatok ellátásában, ezért különösen fontos odafigyelni a megfelelő bevitelre.

A fehérje, ez a húsz aminosavból felépülő makrotápanyag megtalálható állati és növényi forrásokban is. Az állati fehérjék a protein mellett zsírokat is tartalmaznak, míg a növényi fehérjék többnyire rostban is gazdagok. Ideális esetben a két típus közösen szerepel az ember étrendjében.

A fehérjékben található aminosavak egy része esszenciális aminosav, ezek azért különösen fontosak, mert előállításukra a szervezet önmagában képtelen, így ezeket mindenképpen külső forrásból kell fedezni.

A fehérje először a szájon át a gyomorba kerül, ahol megkezdődik az emésztés folyamata, ennek során a fehérje aminosavjaira bomlik, majd bejut a véráramba. A máj ezeknek az aminosavaknak nagyjából a 30%-át kiszűri, az aminosavak java azonban a vérrel a többi szövetbe jut, hogy ott lássa hasznát a szervezet. Így kerülnek el az izomba is.

Az izomzat egyik legfontosabb aminosava a leucin. Ezt a vegyületet a máj nem használja fel, így akadálytalanul továbbjut az izomszövetbe, ahol aztán beindítja az izomfehérjék szintézisét. A leucinnak köszönhetően gyorsul a zsírszövet felhasználása, az izmok regenerálódása és épülése, és javul az ember teljesítőképessége is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign