Jump to content

Szokatlan terhességi jelek - ezekre is figyelj

2019. 06. 12. 17:16

Mostanában már profi terhességi tesztek állnak a rendelkezésedre, de azért nem árt, ha ismered a terhesség legkorábbi, nem annyira jellemző tüneteit.

Az első pár hétben már jelentkezhet fejfájás, mert elkezd nőni a vér mennyisége a szervezetedben. A hatodik hét tájékán indul a növekedés, és általában a 24. hétre éri el a maximumát, amikorra a vérmennyiség 30-50 százalékkal lesz több, mint előtte. Persze ez nem azt jelenti, hogy a 24. hétig fájni fog a fejed, csak az első hetekben jelentkezhet a fejfájás, amíg a szervezeted hozzászokik a megnövekedett vérmennyiséghez és a terhességi hormonokhoz.

A menstruációs görcs is korai terhességi tünet, könnyen összetéveszthető a menstruációs görcsökkel, pedig igazából azért fáj az alhasad és gyakran a derekad, mert növekszik a méhed, és elárasztják a testedet a terhességi hormonok.

Ha úgy érzed, hogy a menstruációd sokkal rövidebb, és kisebb mennyiségű vér távozik, mint általában szokott, akkor az is lehet a terhesség egyik jele. Általában ez a vérzés ártalmatlan, és nem vetélést jelent, de mindenképpen érdemes meglátogatni vele egy nőgyógyászt.

Vérző orr, dugulás, csöpögés… mind lehet tünete a terhességnek. Szintén a megnövekedett vérmennyiség az oka, hiszen sokkal nagyobb nyomás alá helyezi az orrban található vékony ereket. Szerencsére általában pár hét alatt elmúlnak a kellemetlen tünetek, és újra tudsz majd lélegezni az orrodon.

Az első hetekben a tested egyfolytában azon dolgozik, hogy felkészítse a testedet a terhességre, úgyhogy nincs mit csodálkozni rajta, ha állandóan kimerültnek érzed magad. A progeszteron hormon magas szintje megemeli a testhőmérsékletet, mellette többletoxigénre van szüksége a méh körüli területeknek, ami miatt gyorsabban kezd pumpálni a szíved, mindez pedig oda vezet, hogy ha egész nap csak feküdnél, akkor is elfáradnál.

Mit tehetsz a tünetek enyhítésére? Kezdj el már jó korán terhességi vitaminokat szedni, egyél egészséges ételeket, igyál jó sok vizet, és pihenj, amennyit csak tudsz. A többi csak türelem kérdése, néhány hét, és újra tele leszel energiával.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign