Jump to content

Ne felejtsd el ezt a dolgot takarítás közben

2019. 06. 11. 20:40

Ezek a veszélyes kórokozók maradhatnak a levegőben porszívózás után.

Néhány évtizeddel ezelőtt, még a rakétaporszívók idejében talán felesleges volt megemlíteni, hogy szellőztetni kell takarítás közben. A mai, modernebb légszűrőjű gépek esetében azonban sokan hiszik, hogy nincs miért aggódni.

Különösen a légúti allergiára és az asztmára hajlamos embereknél lényeges, hogy ne csak melegebb időben, de esős vagy éppen téli napokon is alaposan átszellőztessék a lakást porszívózás idején.

A villanymotorral hajtott ventilátor vákuumot hoz létre a porszívó porzsák felőli részén, így a szívócsövön keresztül áramlik a gépbe a levegő, mely padlón lévő port és más szennyeződéseket sodor magával, és gyűjt össze a porzsákba. A porzsák és a porszívó légszűrője által megszűrt levegő ezt követően a szabadba áramlik, hogy hűtse a motort. Ám ez a levegő nem annyira tiszta, mint a legtöbben hiszik.

A Queenslandi Egyetem és a Laval Egyetem kutatói szerint a porszívóból kiáramló por baktériumokat és penészgombákat tartalmaz, ami elsősorban csecsemőkre és sérült immunitású emberekre jelent veszélyt. A lakásban élő, emberi bőrrel, illetve hajjal táplálkozó baktériumok között több rezisztens fajtát is azonosítottak, melyek ellen hatástalanok az antibiotikumok. Annak érdekében tehát, hogy ezekből a káros baktériumokból és gombákból minél kevesebbet lélegezzen be a család, érdemes porszívózás közben ablakot nyitni.

Természetesen a gép minőségétől függ, hogy mennyire képes megszűrni a belőle kiáramló levegőt, ám az is lényeges szempont, hogy milyen gyakran cserélsz porzsákot, légszűrőt. Átlagos használat mellett nagyjából kéthavonta érdemes porzsákot cserélni. Semmiképp nem javasolt megvárni, míg teljesen megtelik a zsák, nagyjából 75%-os telítettségnél érdemes megválni tőle - ellenkező esetben sokat romolhat a gép teljesítménye. A szűrőket pedig nagyjából félévente kell cserélni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign