Jump to content

Ilyen egy szuper önéletrajz

2019. 06. 11. 20:37

Mi legyen az önéletrajzban? Ezeket a trükköket akár pályakezdőként is alkalmazhatod.

Pályakezdőként óriási kihívás lehet összeállítani egy igazán ütős, hatásos életrajzot, mely garantálja az álomállás megkaparintását. Persze, nem kell kétségbeesni, ha még nem áll rendelkezésedre hosszú évek munkatapasztalata: fogadj meg pár egyszerű tippet, és minimális idő befektetésével is kitűnhetsz a jelöltek sokaságából. Lássuk, hogy mit javasol a friss diplomásoknak Dr. Király Zsolt, a Budapesti Metropolitan Egyetem emberi erőforrások alapképzésének szakvezetője.

Sokat hangoztatott bölcsesség, hogy az első benyomás a döntő, és ez igaz a CV-k esetében is, hisz a szakértők szerint 10-15 másodpercnél nem jut több egy-egy önéletrajz megtekintésére. Érdemes tehát már az első pillanatban megnyerni magadnak a toborzási szakembert, amit könnyen elérhetsz, ha esztétikusan szerkesztett, átlátható formátumban, izgalmasan tálalod a legfontosabb tudnivalókat. Az egy oldalba sűrített, listapontokat felsorakoztató életrajzok a legnépszerűbbek az elmúlt években, melyek további nagy előnye, hogy a kreatív megoldásoknak, az egyedi megjelenésnek sem szabnak határt.

Ha bőven szorult beléd kreativitás, akkor az infografikákra épülő önéletrajz a neked való, ezzel tuti, kitűnsz a tömegből. Ne öncélú legyen a grafika, szolgálja az informativitást, fejezze ki, hogy ki vagy, és illeszkedjen az adott szektor, cég profiljához, illetve a pozíció jellegéhez - megfelelő hangulat, profilhoz illeszkedő vizuális elemek, színvilág. Ha a grafikai programok használatában nem vagy jártas, akkor sincs gond, számos alkalmazás és oldal kínál teljesen ingyenes szerkesztőprogramokat, melyekben pár kattintással elképesztően látványos dokumentumokat állíthatsz össze.

Érdemes az állás megpályázása előtt a cég honlapját, az álláshirdetést még egyszer átolvasni, és a gyakran feltűnő szavakat, kifejezéseket az életrajzodba is beépíteni. A hagyományos életrajzok végén megjelenő szakmai tudás és személyes képességek listáját tanácsos a megpályázni kívánt posztra szabni. Ez a kissé optimalizációs szemléletű szerkesztési elv sokat segíthet, ha a cég ATS rendszerrel végzi a kiválasztást, hisz az Applicant Tracking Systemszoftvere ezen kulcsszavak alapján dönti el legtöbbször, hogy a jelölt ideális-e a munkakör betöltésére.

Az egyetemi évek alatt végzett diákmunka, részidős állás sok esetben nem elegendő ahhoz, hogy egy-egy komolyabb pozíciót megpályázzunk. A nyugaton oly népszerű gap year, vagyis egy év kihagyás pedig sok esetben nem ad valódi tapasztalatot az egyetem befejezése után, inkább az utazásról és a bulizásról szól. Ezt a problémát orvosolhatja a külföldi szakmai gyakorlat, amire az ITP, vagyis gyakornoki program az egyik legjobb megoldás. A Resort Leaders szakmai gyakorlata vagy pályakezdő programja jó választás lehet a munkagyakorlat megszerzésére.

 

A hobbi részbe leírt szokásos klisék legtöbbször csak helykitöltőnek bizonyulnak az életrajzok esetében. A sablonos "utazás, olvasás, barátok" felsorolás helyett említsd meg inkább a klubtagságaidat, önkéntes tevékenységeidet. Amennyiben egyikkel sem rendelkezel, még nem késő egy-egy izgalmas klub vagy egyesület munkájába, tevékenységébe bekapcsolódni. Az önkéntesség egyrészt sokrétű tapasztalatszerzésre kiváló, másrészt a személyiségedről is sokat elárulhat. Nem véletlen, hogy a tengerentúlon sok esetben ezen pontok lehetnek a döntő tényezők, ha hasonló végzettségű és tapasztalatú jelentkezők között kell választaniuk a cégeknek.

Köztudott, hogy a HR-osztály ellenőrzi a jelentkezők közösségi médiában fellelhető profiljait, így egyrészt ügyelj rá, hogy milyen információk érhetők el rólad, másrészt érdemes a szakmai oldalakra, álláskereső felületekre is regisztrálni, kitölteni a profilodat, bővíteni a kapcsolataidat. Az egyik legnagyobb ilyen oldalon akár mentort is kereshetsz magadnak, sőt bátran írj a szimpatikus cégek dolgozóinak érdeklődő leveleket, vagy akár közvetlenül a HR-osztállyal is felveheted a kapcsolatot.

A kiválasztások során sok szakember alkalmazza az úgynevezett STAR - Situation, Task, Action, Result - modellt az interjúk során, vagyis kíváncsi arra, hogy milyen, számukra releváns szituációban voltál, mi volt a feladatod, mit tettél annak megoldása érdekében, és mindez milyen eredményekkel járt. Ezért jó, ha ez a négy elem az önéletrajzban is megjelenik - például úgy, hogy az erősségedként beállított készségeket alátámasztják az önéletrajzban megjelenő tapasztalatok, feladatok és az azok során elért eredmények is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign