Jump to content

Ezeket kerüld el egy vitánál

2019. 05. 16. 18:06

A kisebb-nagyobb veszekedések minden párkapcsolatban teljesen normálisak, sőt, egészségesek is. Megoldhatják a problémákat, felszínre kerülhetnek általuk a sérelmek, és segíthetnek a feleknek túltenni magukat a nehézségeken, átbeszélni azt, amiben nem értenek egyet, majd közös nevezőre jutni.

A viták azonban csak akkor hatnak pozitívan a viszonyra, ha mindketten a megfelelő módon reagálnak a gondokra, és kellő tisztelettel, megértéssel próbálják megvitatni a felmerülő dolgokat. Persze, sokszor nehéz higgadtnak maradni egy feszült helyzetben, és van, hogy elszabadulnak az indulatok, ám a pszichológusok szerint néhány viselkedés ekkor is tiltott. A következők ugyanis hosszútávon szétrombolják a kapcsolatot.

Amy Begel család- és párterapeuta szerint rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy a veszekedés közepén besokallnak, és otthagyják a másikat, miközben még beszélne hozzájuk. Úgy véli, ez az egyik legrosszabb dolog, amit bárki tehet ilyenkor. A szakértő szerint ez egyfajta passzív-agresszív viselkedés, amivel elérik, hogy a partnerük teljesen egyedül érzi magát a helyzetben, a kapcsolatban, és azt éreztetik vele, hogy őket nem érdekelné a probléma. Nem beszélve arról, hogy a konfliktus megoldatlan marad, a másik fél pedig egyre csak dühösebb, csalódottabb lesz. Így pedig később még súlyosabbá válhat a helyzet, a harag, és könnyen eltávolodhatnak egymástól. Az előfordul, ha valaki úgy érzi, betelt a pohár, nem bírja tovább a vitát, és egyedüllétre van szüksége, de nem szabad szó nélkül otthagyni a másikat. Akármilyen mérgesek is egymásra a felek, időt, szünetet kell kérni, hogy ne súlyosbodjon a helyzet. 

Szintén gyakori szokás a felek között, hogy vita közben eltérnek az azt okozó problémától, és a múltbéli gondokat, hibákat emlegetik fel azért, hogy bántsák a másikat, és érveljenek a saját igazuk mellett, megnyerjék a veszekedést. Vannak, akik azért vetik be ezt a taktikát, mert nem hajlandóak elismerni, ha tévedtek, és vannak, akik egyszerűen csak bántani akarják a partnerüket a haragjuk miatt, ám akármilyen okból kifolyólag viselkednek is így, a szakértő szerint ez igen káros.

Csak felesleges feszültséget teremt, a felhozott témáktól még dühösebbek lesznek mindketten, ráadásul, ha állandóan így zajlanak a nézeteltérések, akkor ez komoly gondokat okozhat közöttük: meggyengül a kötődés, a szerelem helyét pedig sértettség és harag veheti át. Ezért is fontos, hogy mindig az adott problémára koncentráljanak, és tudatosan figyeljenek arra, hogy ne hozzák szóba a régi nehézségeket. Carol A. Lambert pszichoterapeuta szerint, ha a felek valóban hosszú, boldog kapcsolatot szeretnének, akkor minden veszekedés során észben kell tartaniuk, hogy nem az a lényeg, hogy győzedelmeskedjenek a másik felett, elismerjék az igazukat. Hanem az, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban találjanak egy olyan megoldást, amivel elsimíthatják a gondokat, és, ami mindkettőjük számára megfelelő. Sokan azonban inkább arra koncentrálnak, hogy ők kerüljenek ki nyertesen a helyzetből, azonban ez igen káros két ember viszonyára. Az egyikük ugyanis sosem lesz elégedett, a problémák nem oldódnak meg, a másik pedig egy idő után feladja a megoldáskeresést, nem akar majd több erőfeszítést tenni a kapcsolatért, hiszen tudni fogja, hogy sosem lesz eredménye a vitának. A szakértők szerint akármilyen témán robbant ki a vita, tilos komoly döntéseket meghozni úgy, ha dühösek egymásra a felek. Ilyenkor ugyanis tele vannak indulatokkal, túlcsordulnak bennük az érzelmek, és nem tudnak higgadtan, reálisan gondolkozni. Így az lehet az eredménye, hogy olyan elhatározásra jutnak, amit valójában nem is akarnak, és, amit később megbánnak. Ez pedig idővel a kapcsolat rovására is mehet. Minden esetben meg kell várni, míg lecsillapodnak a kedélyek, és csak utána szabad döntésre jutni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign