Jump to content

Ezért isszuk a kávét

2019. 05. 06. 22:18

A kávé keserű, ahogy a sör sem túl csábító ízű, mégis tömegesen isszuk mindkettőt.

Általában azért választunk ételt vagy italt, mert kedveljük az ízét, és azért eszünk és iszunk belőle túl sokat, hogy minél tovább élvezzük azt a bizonyos ízt. Így van ez a csokinál és habos kakaónál, de valljuk be, a kávé és sör keserűsége kicsit sem vonzó. Vagy hogy mást ne említsünk: minek isszuk a pálinkát, ha egyszer olyan érzés van tőle a torkunkban, hogy menten spontán öngyulladásban lesz részünk.

Biztos vannak olyanok, akik kedvelik a keserűt és az öngyulladós torkot, de azért a többségünk nem igazán van oda ezekért az ízekért és érzésekért. Mégis megiszunk napi négy kávét, nyaranta pedig ott a sör minden második ember kezében a strandon.

Álmatlan éjszakáink ugyan nem voltak e kérdés miatt, de azért jó tudni, hogy a kutatók még ezt a témát is felderítették: a Human Molecular Genetics új tanulmányában azt vizsgálták, miért iszunk keserű italokat, ha nem is szeretjük a keserű ízt.

A vizsgálat eredménye józan paraszti ésszel is kitalálható: azért isszuk a kávét és sört, mert nagyobb szükségünk van a hatásukra, mint a jó ízre.

A kutatók olyan embereket vizsgáltak, akik keserűen isszák a kávét, a teába sem tesznek cukrot, és előszeretettel fogyasztanak kifacsart grépfrútot. Az alanyokat DNS-vizsgálatnak vetették alá, hogy lássák, a keserű íz kedvelése kódolva van-e az emberben. Azt találták, hogy a kávé- és sörfogyasztásnak semmi köze ahhoz, hogy milyen ízeket preferál valaki zsigerből, sokkal inkább a pszichés hatásuk miatt isszuk meg a keserű italokat.

Marilyn Cornelis professzor, a tanulmány vezetője szerint a keserű italokhoz a hatásuk miatt olyan asszociációkat kötünk, amelyek aztán újra és újra rávesznek minket, hogy megigyuk őket az ízük ellenére is. Például az alkohol a szabadság, a kávé a hatékonyság érzetét kelti, ezért iszunk olyan sokat belőlük.

Azért elgondolkodtató ez a tanulmány, mert ha ez így van, akkor könnyebben leszokhatnánk a kávéról és alkoholról, csak annyi kellene hozzá, hogy más, egészségesebb alternatívákkal – melyek ugyanolyan pszichés hatást keltenek – helyettesítsük ezeket az italokat. Persze egyszerűbb mondani, mint megvalósítani, főleg ha kávé- és alkoholfüggésről beszélünk. De a kutatók szerint kellő tudatossággal semmi sem lehetetlen.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign