Jump to content

Ne maradj rossz kapcsolatban

2019. 05. 05. 15:54
Ahhoz, hogy megmenekülj egy mérgező kapcsolatból, előbb a saját mérgező szokásaiddal kell szakítanod.
 

Ha beleragadtál egy mérgező párkapcsolatba, akkor jó eséllyel eltűnt már minden önbizalmad, nem érzed magad elég jónak, és azt hiszed, nem vagy szerethető. Nem vagy egyedül, mindenkire ilyen hatással van, ha hosszútávon bántalmazzák érzelmileg vagy fizikailag.

Lisa Lieberman-Wang párkapcsolati tanácsadó szerint, ha felismerted, hogy mérgező kapcsolatban élsz, akkor nem az a megfelelő kérdés, hogy hogyan szabadulhatnál meg tőle, hanem az, hogy milyen szokások tartanak ebben a kapcsolatban? Mert ha felderíted a motivációidat a maradásra, máris könnyebben tudsz majd változtatni a szokásaidon, hogy hamarabb szabadulj.

A szakértő öt olyan szokást írt le, ami miatt nehezen hagyod el a mérgező embert.

1. Bűntudatod van

Egy mérgező kapcsolatban nem azért van bűntudatod, mert valami rosszat tettél, hanem azért, mert annyi negatív üzenetet kaptál már a párodtól, hogy meggyőződéseddé vált, hogy semmit sem csinálhatsz jól.

2. Kudarcnak érzed magad

A saját sikereidet, nehézségeidet észre sem veszed, elveszel az apró részletekben, azaz nem látod a fától az erdőt. A belső bizonytalanságod arról győzköd, hogy csak a tökéletesség a megfelelő mérce, amit soha nem érhetsz el.

3. Perfekcionista vagy

Folyton megkérdőjelezed önmagad, túlterhelt vagy, és halogatsz egészen addig, míg végül inkább feladod. Sokkal könnyebb nem küzdeni, mint kudarcot vallani. Ha valaki megdicsér, elismeri a teljesítményedet, akkor nem hiszel neki, csalónak érzed magad, és arra vársz, mikor fogsz lebukni.

4. Szorongással küzdesz

Amikor valaki egyfolytában azt érzi, hogy nem elég jó, akkor nő a depresszió esélye, ami akár öngyilkossághoz is vezethet. Az önbizalmad törékeny, mindig külső megerősítésen és a tökéletességre törekvésen múlik.

5. A legrosszabb forgatókönyvet írod a fejedben

Mindig a legrosszabbra számítasz, és azon gondolkodsz, miért a te hibád, bármi is történik. A fejedben gyakran sötét jövőképek kergetik egymást, meg vagy róla győződve, hogy magányosan fogsz meghalni, kirúgnak a munkahelyedről, és az életed egy fabatkát sem ér.

A szakértő szerint annyira rögzülhetnek ezek a szokások és viselkedésminták, hogy akár egy életen át is beleragaszthatnak egy bántalmazó kapcsolatba. Ha mind az öt pont igaz rád, akkor leginkább egy szakember tud segíteni, aki terápiában felépítheti annyira az önbizalmadat, hogy legyen erőd kilépni a kapcsolatból.

Az áttörés akkor történik általában, amikor rájössz, hogy felesleges azon dolgozni, hogy a mérgező embert átvarázsold normálissá, de saját magadon képes vagy változtatni. Ha pedig változol, több lesz az önbizalmad, felismered, és elhagyod az önmagadra nézve káros szokásokat, akkor építhetsz egy jobb életet, olyat, amilyet tényleg megérdemelnél.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign