Jump to content

Így komposztálj otthon

2019. 05. 05. 15:42

Egy ember átlagos napi szeméttermelése 1 kg, ennek 20%-át teszi ki a biohulladék, amit simán újra lehetne hasznosítani. Miért is jó, ha csökkentjük a szemétadagunkat? Hogyan tudjuk ezt megtenni? Utánajártunk.

Nagyon jó, hogy a legtöbben már eljutottak a szemét szelektív tárolásáig, és külön gyűjtjük a műanyag-, az üveg-, a fém- és a papírhulladékot. Ha tovább szeretnénk lépni, nézzünk körül otthon, hogyan tudnánk még mentesíteni a környezetünket.

A szerves hulladék

A konyhában keletkező szerves hulladék, élelmiszer-maradék nem kell hogy feltétlenül a vegyes kukába kerüljön, hiszen összegyűjtve és megfelelő módon tárolva komposztálható, hogy szuper táptalaj legyen belőle növényeink számára. Mindez természetesen sokkal könnyebben megoldható egy kertes házban, ahol egy nagyobb komposztáló elhelyezése is könnyebben megoldható, valamint a felhasználás is egyszerűbb. De lakásban sem megoldhatatlan mutatvány. A biohulladék a szeméttelepen rohadva ugyanis csak növeli az üvegházhatást erősítő metángáz termelését, vagy egyszerűen elégetik. Ennél már sokkal, de sokkal jobb megoldás, ha újra visszaforgatjuk táptalajnak.

Mi kerülhet az otthoni komposztba?

Az otthoni komposztba kerülhet:

  • Zöldség- és gyümölcshulladék, héj, magok stb.
  • Kávézacc
  • Elszáradt szobanövények levelei
  • Húsmaradék
  • Tojáshéj
  • Teafű
  • Forgács
  • Fűrészpor

Milyen a jó komposztáló?

Lakásban sem lehetetlen megoldani a komposztálást úgy, hogy ne okozzon kellemetlenséget. Léteznek már automata komposztálók, amelyek anaerob módon, egy gomb megnyomásával és némi mikroorganizmusokat is tartalmazó adalékanyag hozzáadásával, pár óra alatt humuszt készítenek a háztartási élelmiszer-hulladékból. De bátrabb és pénztárcakímélőbb megoldás lehet egy beltéri gilisztakomposztáló. Ebben a giliszták végzik el csendesen és szagtalanul a rájuk bízott feladatot, hogy aztán táptalajt adjanak szobanövényeinknek.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign