Jump to content

Légy biztonságban online is

2019. 04. 20. 11:40

Az elmúlt hónapokban elképesztően sok hackertámadás érte nemcsak a multicégeket, hanem a magánembereket is, pedig néhány egyszerű lépéssel kizárhatod a nemkívánatos személyeket a gépedből.

Az internet megannyi lehetősége mellett számos veszéllyel is fenyegeti a lelkes felhasználókat. Egy információ onnantól kezdve nincs biztonságban, hogy megosztottad: az adathalászok bármikor lecsaphatnak rá, ha nem védekezel ellenük megfelelően.

2018-ban 50 millió felhasználó személyes adataihoz férhettek hozzá hackerek: a közösségi oldal kemény büntetést is kapott, de a felhasználók maguk is tehetnek azért, hogy illetéktelenek ne láthassanak bele privát profiljukba. Idén is történt már egy elképesztő, eddig nem látott mértékű adatrablás: 2,69 milliárd e-mail cím és jelszó szivárgott ki egy e-mailes rendszerből hackerek kezébe.

Adatvédelmi beállítások

A legtöbb közösségi oldalon saját magad meghatározhatod, hogy az általad publikált tartalmakat csak néhány emberrel, az ismerőseiddel vagy akár mindenkivel, nyilvánosan megosztod. A legcélszerűbb, ha készítesz egy szűkebb csoportot, ahová a valóban fontos embereket teszed be, és számukra teszed elérhetővé a posztokat, de az internetes biztonság szempontjából sajnos nem igazán számít az sem, ha az összes ismerősöd láthatja a megosztásaidat.

Erről ugyanis sokan nem tudnak, de a hackereknek szinte mindegy, hogy nyilvánosra vagy privátra állítod-e egyik vagy másik bejegyzésedet, az oldal ugyanis egyaránt eltárol minden adatot, kitörölhetetlenül. Azok a fotók vagy kommentek is az adathalászok martalékává válhatnak, melyeket végül meg sem osztottál, vagy a publikálás után töröltél. Jól gondold hát meg, hogy milyen tartalmakat adsz ki a kezedből.  

Külön jelszó

Akármilyen nehéz is megjegyezni minden belépéshez egy külön, több kis és nagy karakterből álló, számot is tartalmazó jelszót, a specialisták szerint ez a legbiztosabb módja az illetéktelen betolakodók kiszűrésének. Az oldalak nem véletlenül emlékeztetnek, ha ugyanazt a jelszót adod meg sokadjára, és a régóta használt, titkos kódokat sem árt időnként lecserélni.

Számos jelszókezelő felület létezik, a legnépszerűbb a LastPass, ami nevéhez híven nem csekélyebb dologra tesz ígéretet, mint arra, hogy ez lesz az utolsó jelszó, amit meg kell jegyezned. A program szuperül rendszerezi a népszerű, gyakran látogatott oldalakat, és alapvetően ingyenesen használható, de pár száz forintért egészen bombabiztos, extra funkciókat is kaphatsz. A legbiztonságosabb mégis az, ha egy noteszbe felírod kézzel az egyes oldalakhoz tartozó belépési kódokat - csak ne felejtsd el, hová teszed. 

Többlépcsős hitelesítés

Az okostelefonok legtöbbjében, de internetes oldalakon is választható opció a többlépcsős hitelesítő funkció. Ennek lényege, hogy a jelszó megadása után egy számsorral vagy valamilyen más módon is igazolni kell, hogy valóban a megfelelő személy próbálja használni az adott felületet. A levelezőprogramokban kifejezetten hasznos, de fotómegosztókon sem árt bekapcsolni: a számsort viszont feltétlenül írd fel valahova, nehogy ez gátoljon a belépésben!

Számítógépen a Google-fiók bal oldali navigációs panelén kattints a Biztonság menüre, majd válaszd a Kétlépcsős azonosítást. Androidon a következőképp tudod beállítani: a képernyő tetején található Biztonság elemre kattintva válaszd a Bejelentkezés a Google-ba részt és az ott található Kétlépcsős azonosítást, majd kövesd az utasításokat.

Apple-készülékeken a Gmail alkalmazásán keresztül állíthatod be, hogy védve legyen a levelezőprogramod: az applikáció menüjében válaszd a Beállítások/Saját fiók/Google-fiók kezelése opciót, a képernyő tetején található Biztonság elemre kattintva pedig meglátod a Bejelentkezés a Google-ba lehetőséget, ami egy klikkre van a kétlépcsős azonosítás beállításától.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign