Jump to content

Mikor is kéne jönnie a babának?

2019. 04. 14. 17:31

Van olyan egzakt életkor, amely biztosan a legideálisabb a gyerekvállalásra, vagy minden nő maga érzi, hogy eljött-e a pillanat? Az elképzelések elég különbözőek lehetnek annak függvényében, hogy biológiai, pszichés vagy anyagi szempontból nézzük.

A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekvállalás időpontja egyre inkább elhúzódik, csakúgy, mint az ezt övező vita. Minden életkornak megvan a támogatói köre, akik mellszélességgel kiállnak véleményük mellett, sokszor elfogadhatatlannak tartva mások választását.

Bármikor ideális?

Azzal vitatkozni nem nagyon lehet, hogy egy nő a 20-as éveiben van fizikailag a topon, hiszen szervezete még erős, petesejtjei fiatalok, mint ő maga. Sokan viszont a harmadik x utáni babavárásra esküsznek, mikor már megfelelő élettapasztalattal vállal gyermeket egy nő, a szükséges ismeretek birtokában. Persze egyre gyakoribba a 40 év felett is (akár első) babát szülő nők száma, hiszen a kor nem lehet akadály.

40 az új 20?

A fiatalabb szervezettől nem lehet elvitatni, hogy a terhesség lefolyása is nagyobb bizonyossággal lesz problémamentes, mint 20 évvel idősebb kismamatársaiknál. 35 év felett ugyanis jelentősen megnő akár a genetikai betegségek előfordulásának aránya vagy akár a terhesség közben fellépő problémák (aranyér, magas vérnyomás, terhességi diabétesz, fáradékonyság, gyakoribb amniocentézis) előfordulása is. Ugyanakkor a mai 40-esek már korántsem olyanok, mint egy generációval korábbi kortársaik: egészségtudatosabb, táplálkozásra és sportra odafigyelő életet élnek egyre nagyobb számban.

Ajánlott kor létezik

Akkor is ha a 20–25 év közötti nők nagyobb valószínűséggel esnek teherbe, mint a 35 év fölöttiek, egy brit egészségügyi tanulmány szerint 34 év az ideális életkor a gyerekvállalásra, de legalább 25–30 között. Erre az időre ugyanis a nők többsége már tudatosan, jól átgondoltan vállal gyermeket érett fejjel. Viszonylag stabil anyagi háttérrel és párkapcsolattal, ahol a partner is jelen van a gyermeknevelésben, és a gyerekek körüli teendőkben aktívan részt vállal.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)