Jump to content

Stressz okozta betegségek

2019. 03. 05. 14:43

Egyre közismertebb, hogy a stressz számos lelki és fizikai betegség önálló rizikófaktora, és szinte lehetetlen elkerülni.

A stressz egy olyan belső vagy külső inger, amelyet egy adott személy - nem feltétlenül tudatosan - veszélyesnek minősít, és ez vészreakciót indít el benne. A vészreakció annak az ősi válasznak felel meg, amikor a szervezet a megküzdés vagy menekülés érdekében fokozza az aktivitását. Felkészülvén az ütésre vagy a futásra fokozódik a légzés, az oxigénfelvétel, emelkedik a vérnyomás, szívritmus, izomfeszültség, beindul az adrenalintermelés, felszabadulnak a zsírsavak, hogy az izom fel tudja használni azokat.

Ebből is látszik, hogy a tartósan fennálló stresszes állapot állandó készenlétben tartja a szervezetet, ami roppant megterhelő. Aki azt gondolja, a stressz csakis feszültséget okoz, téved. Sokszor olyan alattomosan jelentkeznek a következményei, hogy már csak egy komoly betegség utal arra, hogy túl sokáig uralkodott a szervezeten. Hiszen nemcsak a túl sok munka, a többszörös megfelelési és teljesítménykényszer, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is stresszforrás. Ha nem lépsz ki időben a stressz okozta ördögi körből, a teljesítményromlást követően betegségek figyelmeztetnek majd a megoldás szükségességére.

Milyen betegségek mögött húzódhat meg a tartós stressz? 

  • Daganatos megbetegedések
  • Pánikbetegség, alvászavarok
  • Tenziós fejfájás vagy migrén
  • Megnövekedett vércukorszint
  • Ekcéma súlyosbodása, előrehaladott asztma
  • Gyomorfekély, irritábilisbél-rendellenesség
  • Magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegedések
  • Pajzsmirigybetegségek, autoimmun megbetegedések

- A mindennapi stressz elkerülhetetlen, azonban nem kell, hogy kiszolgáltatott és védtelen legyél ezzel szemben. A stressz negatív hatásainak csökkentésére érdemes szakértő segítséget, és ha lehet, támogató közeget keresni – hangsúlyozza dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója. – Fontos tudni, hogy a stresszkezelés nem tanulható meg egyetlen alkalom alatt, ez egy folyamat, melynek során a mindennapi élet kevésbé hatékony stresszkezelési szokásait elhagyjuk, és a hatékonyabbakat megtanuljuk, a mindennapok rutinjába építjük. Az új komplex tréning során megtörténik a résztvevők mindennapjaiban jelentkező stresszfaktorok és azok hatásainak, a mindennapi rutin elemzése. Az önismeret, a józan ész és a rendszerezés hármasára épülő módszerrel segítünk a mindennapi életben betöltött szerepek, feladatok, vágyak közt rendet és harmóniát teremteni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign