Jump to content

Ételek, amiket ne vigyél túlzásba

2019. 03. 05. 14:33

Nemcsak a cukrot és a sót lehet túlzásba vinni, néhány egészséges tápláléknál is fontos a mértékletesség.

Bár a brokkoli tele van értékes vitaminokkal, de nagy mennyiségű tiocianátot is tartalmaz, ami gátolja a jód felszívódását. Ezért napi 175 grammnál többet nem célszerű fogyasztani.

A zabpehely és más zabalapú ételek szintén egészségesek, felszívódásuk során a bennük található oldható élelmi rostok azonban puffadást okozhatnak. Ajánlások szerint 90 gramm a napi maximum beviteli mennyiség. A fahéj nagyon egészséges fűszer, magas kumarintartalma miatt fogyasztása mégsem ajánlott napi 1 teáskanálnál nagyobb mennyiségben, az ugyanis májkárosodást okozhat. Dietetikusok szerint a paradicsommal sem szabad túlzásba esni, mert refluxot okozhat. Napi 1-2 darab a javasolt mennyiség.

Dietetikusok szerint a káposztafélékkel 100 gramm felett már vigyázni kell, mert sok bennük a K-vitamin, és ez vérrögképződéshez vezethet bizonyos véralvadásgátló készítmények mellett. A spenót és más zöld levelű zöldségek értékes vitaminforrások, ugyanakkor magas kalcium-oxalát-tartalmuk miatt előidézhetik a vesekő kialakulását. Naponta 450 grammnál többet nem tanácsos enni belőle. A máj többek között B12-vitaminban gazdag, emellett viszont túl sok A-vitamint és rezet tartalmaz, ami látásproblémákhoz, ízületi fájdalomhoz, hasmenéshez vagy hányáshoz vezethet. Ajánlások alapján heti 1 alkalommal célszerű fogyasztani. A banánban sok a kálium, a túl nagy mennyiségű ásványi anyag pedig hiperkalémiát okozhat, ami izomrángással, gyengeséggel, hasmenéssel járhat. A javasolt fogyasztási mennyiség napi 1-2 darab.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign