Jump to content

Egy kis csoki nem árt

2019. 03. 05. 14:30

Diéta során sem kell lemondanod a csokoládéról, ha megfogadod a kutatók javaslatait.

Sokan azonnal a csokoládéra gondolnak, valahányszor szóba kerülnek a kalóriadús ételek, ami nem véletlen, hiszen a mértéktelen csokihabzsolás könnyen plusz kilókhoz vezethet.

A csokoládé esetében ráadásul nemcsak a kalóriák jelentenek bajt, hanem a hozzáadott cukor, mely hamar felszívódik, megdobja a vércukorszintet, majd az visszaesik, ezért megéhezel, így az édesség az étvágyat is növeli. Nem úgy az étcsokoládé, ami hasonlóan erősíti az izmokat, mint az edzés. Legalábbis egy, a Journal of Physiology szaklapban megjelent kutatás szerint.

Így segíti az izommunkát napi 1 kocka étcsokoládé

Amerikai kutatók egérkísérleteket végeztek, melynek során két csoportra választották a rágcsálókat. Az első tagjaival naponta kétszer epikatehint, egy, a kakaóban található flavonoidot etettek, míg a másik csoport eközben taposómalomban edzett naponta 30 percet.

Moh Malek, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője kollégáival arra a következtetésre jutott, hogy az az epikatehinnel etetett egerek ugyanolyan teljesítményt értek el a 15. nap végére, mint tréningező társaik.

A vegyület ugyanis növelte a sejteket energiával ellátó sejtszervecskék, az úgynevezett mitokondriumok számát az izomsejtekben. Éppen úgy, ahogy az edzésnél történik. Azok a középkorú egerek pedig, amelyek egyszerre edzettek és mellé epikatehint is kaptak, jobb fizikai állapotban fejezték be a kísérletet, mint amelyeknél csak az egyik módszert alkalmazták.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign