Jump to content

A régi idők befolyása

2019. 03. 03. 15:30

Megváltoztathatják a viselkedést, és nehézségeket, konfliktusokat okozhatnak a kapcsolatokban.

Az emberek viselkedésére igen erőteljesen hatással van a gyermekkoruk, a múltjuk. Egy-egy történés is könnyedén befolyásolhatja azt, hogyan reagálnak a problémákra, hogyan bánnak másokkal vagy éppen a párjukkal.

A tanult, látott minták, illetve a tapasztalatok hatalmas befolyással vannak a kapcsolatokra, sok esetben ugyanis teljesen megváltoztatják az embereket, illetve a környezetükhöz való hozzáállásukat. A következő múltbéli történések pont ilyenek: a legtöbbeknél érezhetően hatnak a szerelmi viszonyokra.

Ha valaki a gyermekkorát egy bármilyen szempontból is toxikus családban élte, az a viselkedésében is megmutatkozik. A megtapasztalt nehézségek, fájó emlékek alakítják a személyiségét, ami a párkapcsolatok terén is észrevehetővé válik, és problémákat okoz szerelmi viszonyaiban. Irina Baechle pszichológus szerint a mérgező rokonok között felnőtt gyerekek később bizalmi és kommunikációs gondokkal küzdenek, de az is gyakori, hogy manipulálni, kontrollálni igyekeznek a párjukat. Ilyen esetben nagy szükség van a másik megértésére, támogatására és határozottságára.

Megtapasztalt traumák

Mindenkinek vannak nehezebb szakaszok az életében, és sokan tapasztalnak meg nagyobb traumákat is. Ezek pedig örökre nyomot hagynak az emberben. Jordan Madison párteraputa szerint egy gyermekkorban, fiatalkorban megélt hatalmas veszteség, egy közeli családtag halála például nehezebbé teszi a másikhoz való kötődést, a szoros intimitás kialakulását, és paranoiás tüneteket is okozhat.

A csalfa ex hatásai

Ha valakit megcsalnak, azt nagyon nehezen tudja elfelejteni, és a későbbi kapcsolataira is rányomja a bélyegét. Irene Schneider párterapeuta szerint ezután az emberek hajlamosak ok nélkül is kételkedni a másik hűségében, és gyanakodni a félrelépésre akkor is, ha semmi jel nem utal erre. Állandóan attól rettegnek ugyanis, hogy újra megtörténik velük, ami régen, és igyekeznek felkészülni rá, megelőzni az újabb csalódást.

Az elhanyagolás következményei

Amennyiben valakit elhanyagoltak gyermekkorában, az Natalie Nesbitt terapeuta szerint felnőttként bizalmi problémákhoz, illetve csökkent önértékeléshez vezet. Ilyenkor az illető gyakran érzi magát haszontalannak, értéktelennek, és nehezen hiszi el, hogy méltó a szeretetre. Ebből, illetve bizonytalanságából adódóan szenvedhet el nehézségeket a párkapcsolatban ő, illetve a másik fél is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign