Jump to content

Így óvd a kicsiket az interneten

2019. 02. 08. 09:05

Az internetes zaklatás égető probléma a tinik körében, ezért a szülőnek fontos ismerni az árulkodó jeleket.

Csaknem minden ötödik magyar gyermeket zaklattak már az interneten - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából, mely rávilágít arra is, hogy a gyermekek 10%-a nem szólna arról, ha bántó dolgot látna, vagy zaklatás érné az online térben

Az adatok súlyosságát növeli, hogy a szülők eközben sokkal inkább aggódnak a vírusos tartalmak vagy az internetezéssel töltött idő miatt, mintsem amiatt, hogy a gyermekek önmagukban károkozásra buzdító tartalmakkal találkozhatnak, vagy radikalizálódhatnak.

Gyerekek a közösségi oldalakon

A megkérdezett, 7-16 éves gyermekek 84%-a internetezik, és/vagy használ mobiltelefont, jelentős részük napi rendszerességgel, miközben a 15-16 évesek több mint kétharmadát rosszul érintené, ha elvennék tőle a telefonját. Bár többségében hívásra és csetelésre használják, az internetezés és a játék sem ritka.

Noha a Facebook 13 évben határozta meg felhasználói körének alsó korhatárát, az NMHH reprezentatív kutatása szerint majdnem minden ötödik 9-10 éves magyar gyermek regisztrált már egy közösségi oldalon. A gyerekek több mint egyharmadánál előfordul, hogy a tiltás ellenére késő estig interneteznek, míg a szülők 27%-a sehonnan nem tájékozódik a biztonságos internethasználatról.

Kire tartozik a közzétett fotó?

Nem lehet eleget beszélni az olyan égető problémákról, mint az online zaklatás, a fenyegetés vagy a hozzájárulás nélkül hozzáférhetővé tett tartalmak. Utóbbihoz tartoznak a felvételen szereplők engedélye nélkül posztolt képek, videók, melyek már csak azért is nagyon fontosak, mert teret adhatnak a lejáratásnak, a kiközösítésnek is, ami pedig súlyos lelki sérüléseket okozhat a gyermekben.

Elég egy előnytelen fotó, egy furcsa vagy rossz körülmény, esetleg egy senki másra nem tartozó, privát, akár intim tartalmú kép, melyet egy szemernyi meggondolatlanság vagy kicsinyes bosszú miatt hozzájárulás nélkül közzétesznek, és máris a cyberbullying vagy akár a személyes zaklatások áldozatává válhat a fotó szereplője. 

Online zaklatás: gyakoribb, mint gondolnád

A cyberbullying az online térben történő zaklatást jelenti, melynek számtalan formája lehet: ide tartoznak többek közt a sértő üzenetek, a lejáratás, a kiközösítés, kibeszélés, de a nyilvános fórumokon történő veszekedés - flaming -, az identitáslopás, a becsapás, a megfélemlítő üzenetek - cyber stalking -, valamint a szexuális tartalmú fotók készítése és továbbküldése - sexting - is.

Az NMHH adatai alapján a 11-16 éves fiatalok 19%-a találkozott már ilyen jellegű zaklatással, a jelenség a 15-16 éves lányok körében a leggyakoribb, 27%-uk érintett a dologban.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign