Jump to content

A téli futás szabályai

2019. 02. 08. 08:54

Árt a tüdőnek a hidegben futás, vagy sem?

A hidegben futás elvileg nem árt az embernek. Hacsak nincsenek extrém körülmények, a belélegzett levegő felmelegszik, mire a tüdőbe jut, és így önmagában nem okoz megfázást vagy köhögést. A téli alapozó időszak sokak kedvét meghozhatja a futáshoz, ahogyan az újévi életmódváltás is.

Ha azonban valaki nem fut rendszeresen, akkor ügyelnie kell néhány dologra. Azoknak a szervezete, akik mindennap futnak, hozzászokik a mostoha körülményekhez, így nem terheli meg őket annyira a hideg. De a száraz levegő, a leizzadás és a csúszásveszély komoly bért szedhet a gyakorlatlan sportolóktól.

Mire kell figyelni, ha hidegben futsz?

A száraz, hideg levegő irritálhatja a légutakat. Azok, akik kevésbé fittek, vagy, akik terhelés okozta asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségben szenvednek, könnyebben találkozhatnak ezzel a problémával.

A hideg miatt különösen fontos vastagabban, rétegesen öltözködni. A pamutruhákat felejtsd el, ezek tartják a nedvességet, ami miatt könnyebb megfázni, vagy kihűlni bennük. Minden nagyobb sportboltban kapható téli futónadrág és felső, illetve könnyű, de a hideg időhöz való dzseki. A kesztyű és a sapka szintén elengedhetetlen kellék, mert a fül és az ujjak hűlnek el a leghamarabb, ezért fokozottan óvni kell őket.

Fontos, hogy, ha már leizzadtál, maradj mozgásban, ne állj meg hosszú időre pihenni, és, ha végeztél az edzéssel, minél gyorsabban szárítkozz meg, és öltözz át. Így elkerülheted a meghűlést, valamint a kihűlést is, mert nem maradsz sokáig a hideg, vizes holmijaidban. 

Télen különösen oda kell figyelni a jégre és a csúszásveszélyre is. Érdemes beszerezni egy pár téli futócipőt, amely bélelt, és bordázott a talpa. Ha erre nem szántál a keretből, úgy válaszd meg a futás útvonalát, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen. A cipő talpát ilyenkor is érdemes kezelni akár házilag is nyers krumplival, hogy ne csússzon annyira.

A bemelegítés hideg időben még lényegesebb, mint nyáron, mert ilyenkor nehezebben melegednek be az izmok és az ízületek, és a bemelegítés hiányában komoly megterhelésnek teheted ki őket. A legtöbb sportsérülés - izomszakadás, bokaficam - ilyenkor ebből adódik, így érdemes rászánni az időt. A bemelegítést kezdd lassú kocogással 1-2 kilométeren át, majd folytasd 10-15 perces, egész testet átmozgató gyakorlatokkal, hogy felpezsdítsd a vérkeringésedet, és felkészítsd az izmaidat a munkára.

(Forrás: femin)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign