Jump to content

Ne hagyd magad kihasználni az irodában

2019. 02. 03. 10:53

A munkahelyi kizsigerelés nem ritka jelenség, és igen káros. A következő jelekből azonban gyorsan felismerhető, ha kihasznál valakit a főnöke vagy a kollégája.

Természetes, hogy mindenki a legjobbat akarja nyújtani a munkahelyén, és be akarja bizonyítani, hogy alaposan, kitartóan végzi a feladatait, terhelhető, és lelkesedéssel áll a kihívásokhoz. Ám sajnos ezt a pozitív és nagyon is dicséretes hozzáállást sok felettes, illetve munkatárs kihasználja.

Gyakori jelenség, hogy nem becsülik meg a jó munkaerőt, csak állandóan újabb és újabb teendőket rónak rá bármiféle köszönet vagy értékelés nélkül. A kizsigerelés viszont borzasztóan káros az alkalmazottra, ezért fontos felismerni, és véget vetni neki: ha ezeket a jeleket tapasztalod, nagy valószínűséggel téged is kihasznál a főnököd vagy a kollégád.

Kérdés nélkül kapod a plusz munkákat

Ha valami olyat kérnek, ami nem tartozik a feladatkörödhöz, akkor elvárható, hogy megkérdezzék, belefér-e az idődbe, vállalod-e. Ha egyszer-egyszer ez elmarad, még nem olyan hatalmas probléma, de, ha rendszeressé válik, hogy állandóan csak pakolják rád a plusz munkát bármiféle beleegyezés kérése nélkül, akkor egyértelmű, hogy kizsákmányolnak. Akár a vezető teszi ezt, akár valamelyik munkatárs, nem szabad szó nélkül hagyni.

A köszönet mindig elmarad

Tény, hogy minden feladatelvégzés után nem várhatsz köszönetet a főnöktől, hiszen ez a kötelességed, de az sem normális, ha soha nem értékeli az erőfeszítéseket, és soha nem kapsz tőle egy köszönömöt, vagy a hála bármilyen más formáját sem mutatja. Ha ugyanis nem értékel semmit, amit teszel, csak a negatívumokat hangsúlyozza, az nemcsak a kihasználás jele, de a munkakedvet és a motivációt is tönkreteszi, ami hosszútávon boldogtalanságot, elégedetlenséget eredményez.

Személyi asszisztenst kell játszanod

Ha nem személyi asszisztensként dolgozol, egyáltalán nem normális, ha a főnököd magánügyeit kell intézned, vagy az ő apró feladatait kell elvállalnod. Ha neked adja ki az éttermi asztalfoglalását, a család ajándékainak beszerzését vagy éppen a kávéfőzést, akkor biztos lehetsz benne, hogy a munkahelyi kizsigerelés áldozata vagy. Határt kell szabni a feladataidnak, és visszautasítani a személyes jellegű kéréseit.

Ellopják az elismerést

Ha előfordult már, hogy egy ötletedet, munkádat a kollégád vagy a felettesed a sajátjaként mutatta be, vagy learatta helyetted a babérokat, az szintén erre utal. Sajnos igen gyakori eset, és borzasztóan káros is, hiszen nemcsak, hogy ők kapják az elismerést helyetted, de még az esetleges fizetésemeléstől és az előléptetéstől is eleshetsz miattuk.

Még mindig várod az ígért emelést

A főnököd már hónapok, esetleg évek óta ígéri a fizetésemelést vagy az előléptetést, mégsem történik semmi? Ha rákérdezel, mindig csak magyarázkodik, és későbbi dátumra tolja a megvalósítás tervét? Ez is fontos figyelmeztető jel lehet, hiszen valószínűleg csak azért hozta mindezt szóba, hogy még többet dolgozz, még kitartóbb legyél, valójában azonban esze ágában sincs megvalósítani mindezt.

Soha, semmilyen engedményt nem adnak

Egy normális, egészséges munkahelyen természetesnek kellene lennie, hogy a feladataikat jól végző, megbízható munkatársak néha kapjanak egy kis szünetet vagy engedményt. Ha azonban a főnök annak ellenére, hogy szorgalmas vagy, és mindig mindent megcsinálsz, egy pár perces szünetért is rosszallóan szól rád, és azt sem engedi, hogy átütemezd a munkát, vagy elmenj korábban, ha közbejött valami fontos, az egyértelműen a kihasználás jele. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign