Jump to content

Ők válnak a legtöbbször

2019. 01. 12. 19:52

A kutatás szerint erős összefüggés van a munkahely és a válásra való hajlam között.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy egy házaspár együtt marad-e, vagy válással végződik a kapcsolatuk. A kutatók rengetegszer próbálták már kideríteni, mi játszhat közre ebben, a vizsgálataik eredményeképp pedig sok érdekes összefüggés látott napvilágot.

A Zippia nevű karrieroldal kutatása arra világított rá, hogy néhány terület dolgozói sokkal gyakrabban adják be a válókeresetet, és nyilvánosságra hozták azt a 11 foglalkozást, melyben a legnagyobb az elváltak száma. A felsorolt szakmák pedig sokak számára meglepőek lehetnek. Az első helyre a katonai felügyelők kerültek: 30%-uk már harmincéves kora alatt felbontja a házasságát. A szakértők szerint ehhez leginkább a fokozott stressz és a hosszú kiküldetések járulnak hozzá, melyek alatt sokszor szinte nem is láthatják a párjukat. Azoknak pedig, akiknek bármilyen harcot vagy háborút is át kellett élniük, még magasabb az esélyük erre. 

A másodikak a listában a logisztikusok lettek, náluk 18% az arány, míg a harmadik helyre kerülő gépjármű-szerviztechnikusoknál 17%. Utóbbiak esetében a legtöbbször az adatok szerint a pénzügyi nyomás és az anyagi gondok okoznak problémát a házasságban. Őket követi a kutatás által felállított sorrendben a női katonai személyzet ugyanúgy 17%-kal. Az ötödik helyre pedig a vegyésztechnikusok kerültek.

A vendéglátó-ipari dolgozók 16%-ának végződik válással a házassága, amiben a szakértők szerint szintén közrejátszanak az anyagiak. Hetedikként a katonákat jelölték meg 15%-kal, akiknek a legtöbb problémát a kapcsolatban a civil élethez való alkalmazkodás és a múlt nehézségeinek elfelejtése okozza.

Az állatgondozók és a könyvtári dolgozók szinték 15%-os aránnyal kerültek fel a listára, míg a mérnökök 14%-kal követik őket. Utóbbiak esetében általában a sok üzleti út okozta távolság súlyosbít az egyébként megoldható párkapcsolati problémákon. Az utolsó helyre a diagnosztikai területen dolgozók kerültek, akiknek az éjszakai vagy hétvégi műszakok és a túlórák nehezítik a szerelmi életét.

A Zippia azonban hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy bármelyik foglalkozás garantálná a válást, csupán érdekes, elgondolkodtató adatokkal szolgál a felmérés, illetve rámutat arra, hogy bizonyos munkaterületek milyen párkapcsolati problémákat okozhatnak. Ezáltal felhívja az emberek figyelmét arra, mire kell ügyelni, hogy megmaradjon a szerelem, és elkerülhető legyen a szakítás.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)