Jump to content

Szilveszteri ételek

2018. 12. 30. 09:51

A mindenki által ismert ételeken túl ezek kerüljenek a szilveszteri és az újévi asztalra!

Szilveszterkor a pezsgő mellé nem mindegy, mit eszel. Bizonyos ételek szerencsét és gazdagságot, míg mások balszerencsét és nélkülözést hoznak a házhoz. 

A lencse köztudottan jó ómennek számít, de az okát kevesen ismerik - mint ahogy azt sem tudják sokan, mi minden mással vonzható be a bővelkedő új év. 

A lencse kiváltható más, apró szemes hüvelyessel, például babbal vagy borsóval, de akár rizzsel vagy kölessel is. A lényeg, hogy a sok kis darabból álló ételek a pénzérméket szimbolizálják: minél többet eszel belőlük, annál gazdagabb leszel.

malacsült és eleve a malac az egyik legnépszerűbb szerencsét és gazdagságot hozó szimbólum, egyes országokban a lencse mellé szigorúan főtt-sült disznóorrot tálalnak. A babona onnan ered, hogy a malac előtúrja a szerencsét és a kincset, de vigyázz, a szárnyasok elkaparják azt, a pulykapedig mérgességet is hoz a házhoz. A halnak kétféle megközelítése létezik: a folyóparti településeken élőknek szerencsét hoz, méghozzá, minél több pikkelye van, annál többet, de máshol baljós állat, mert vele együtt elúszik a szerencséd is. 

A kelkáposzta pénzhozó ereje onnan ered, hogy a zöld levelek egy köteg pénzre emlékeztetnek. Bátran egyél tehát belőle bőségesen, vagy más, zöld leveles zöldségből, és nem lesz hiányod az új évben, legalábbis a hagyomány szerint. 

Többek közt Spanyolországban elterjedt szokás, hogy éjfélkor 12 szem szőlőt esznek az ünneplés közepette. Az év hónapjait szimbolizálva a gyümölcs ízéből következtetni lehet, mi vár rád: a savanyú szem balszerencsét, a finom, édesek pedig szerencsét hoznak. Az apró szemes gyümölcsök közül a népszerű gránátalma is pozitív erővel bír: szintén a sok érmét veszed magadhoz, ha eszel belőle újévkor, míg a füge a termékenységet jelképezi. Nem mindegy az sem, hogyan tálalod az újévi vacsorát: egy szlovák szokás szerint a terítő alá pénzt kell tenni, hogy elkerüljék otthonodat az ínséges idők. Hogy sose ürüljön ki a spájz, ne foszd ki a hűtőt és a kamrát teljesen újévkor, még jobb, ha a félig telt só- és cukortartókat is teletöltöd, így azok sosem fogynak majd ki. Bár lehet, hogy a fentiek badarságnak hangzanak, ha ezen múlik a szerencséd, megéri kipróbálni őket!

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)