Jump to content

Így lesz tartós karácsonyfa

2018. 12. 26. 07:29

Tippek és trükkök arra, hogyan marad minél tovább szép a karácsonyfa.

A hagyomány szerint a fenyőfának vízkeresztig, január 6-ig kellene díszítenie a lakást, de mi történik akkor, ha a tűlevelek már sokkal előbb elkezdenek szomorúan potyogni? Sok fa alig éli csak túl a karácsonyt, a megfelelő módszerrel azonban meg lehet hosszabbítani az életüket. 

A legjobb, ha olyan fát választottál, amelyik alapból sokáig kitart. A legtartósabb a Nordmann-fenyő, ennek ugyanis a tűlevelei rászáradnak az ágakra, így nem potyognak le. Ha nem ilyen a fád, akkor is számtalan módon növelheted az élethosszát.

Öntözd rendszeresen!

A legtöbb modern talpba már tölthető víz. Ha ilyen talpban áll a fa, nincs más dolgod, mint rendszeresen öntözni a fát, akár a vágott virágot. Naponta ellenőrizd, hogy elég víz van-e alatta. Ha olyan talpazatod van, amelyikbe nem lehet vizet tölteni, akkor is van megoldás. Fúrhatsz néhány lyukat a fa törzsébe, hogy azon keresztül öntözd, ám ez kicsit körülményes, és kevésbé hatásos.

A fa a levegőből is hozzájuthat valamennyi folyadékhoz, ezért érdemes gondoskodni róla, hogy mindig párás legyen az otthonod. Használj párásítót, vagy helyezz cserépedényben vizet a radiátorra. Így lassabban szárad ki a fenyő. Egy flakonból vizet is spriccelhetsz a fára, csak ügyelj arra, hogy az égősort ne érje víz.

Állítsd megfelelő helyre!

Olyan helyre állítsd a fát, ahol nem kell meghajlítani vagy levágni az ágait, hogy elférjen, ez ugyanis meg is ölheti, ha nem végzik szakszerűen. A plafontól legalább 30 centit mérj, hogy a csúcsdísz is elférjen, és a talp se zavarjon be.

Ne helyezd a karácsonyfát hősugárzó közelébe, mert attól gyorsabban veszít vizet, és hamarabb elkezd száradni. Így ráadásul a lakástűz kialakulásának veszélye is jelentősen csökken. A fényfüzérekre is figyelj, ezeket ajánlott kikapcsolni, ha nem tartózkodsz a szobában, valamint érdemes belőlük LED-eset választani. Ezek alacsonyabb hőhatást fejtenek ki, és ezért kisebb a tűzveszély is, és leveleket sem szárítják.

A karácsonyfa legjobb helye egy félig napos ablak mellett van. A keletre néző az ideális, itt ugyanis reggel kap fényt, délután viszont árnyékban lehet. A túl sok napfény hamar kiszárítja a karácsonyfát, de a sötét is megrövidítheti az életét.

Fenyőfát a komposztba?

A fenyőfa, bár természetes eredetű, inkább csak végső esetben kerüljön bele a komposztba, a gyanta és a tűlevél miatt ugyanis nehezebben, lassabban bomlik le. Nem ez az egyetlen olyan háztartási hulladék, melynek nincs helye a komposztládában. Mutatjuk, mit dobj ki inkább a kukába.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign