Jump to content

Légy környezettudatosabb

2018. 12. 01. 21:14

Gyakorlatilag nullaforintos ráfordítással is sokat tehetsz a környezetedért.

műanyag zacskók alternatíváiról szóló cikkünkben még lelkendezve számoltunk be róla, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarország is felléphet az egyre tarthatatlanabbá váló műanyagszennyezés ellen. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még szeptemberben jelentette be, hogy 2019 januárjától drasztikusan megemelnék a műanyag zacskók és egyéb egyszer használatos műanyagok termékdíját, hogy így szabjanak gátat a környezetszennyezésnek, 2021-re pedig a teljes betiltást tűzték ki célul.

Két héttel ezelőtt azonban a kormány bejelentette, hogy nem támogatják a minisztérium előremutató tervezetét. A dolog már csak azért is különös, mert 2021-től az Európai Parlament döntése alapján így is betiltják az egyszer használatos műanyagokat. Mi azonban – úgy tűnik – az utolsó utáni pillanatig folytatjuk a felesleges műanyagszennyezést.

Mindeközben megállás nélkül érkeznek az egyre riasztóbb kutatási eredmények arról, milyen kiterjedt problémával állunk szemben. Az már szinte nem is hír, hogy az óceánok, folyóink, ivóvizünk és élelmiszereink is súlyosan szennyezettek a műanyaggal. Az elmúlt néhány hét során azonban kiderült többek között az is, hogy már a vadon élő állatok ürülékében is kimutathatóak a műanyag mikroszálak, sőt a „levegőben” is jelen van a műanyagszennyezés, hiszen a szúnyogok még lárvaként magukba szívják, majd továbbterjesztik a mikroműanyagot a táplálékláncban. A kutatók eközben még mindig csak találgatnak arról, vajon milyen káros hatásokkal lehetnek ránk – és az állatvilágra – a mikroszkopikus műanyagszemcsék és -szálak, némely tanulmányok azonban kimutatták, hogy a halaknál morfológiai változásokat okoznak.

Szerencsére történnek kedvező fejlemények is: ha eltekintünk egy kicsit Magyarország helyzetétől, már-már világtrend, hogy a fejlett országok radikálisan korlátozzák az egyszer használatos műanyag termékek használatát. A közösségi oldalakon futótűzként terjedő fotók és videók hatására egyfajta „divattá” is vált a környezettudatosság, erre pedig a piac is ráérzett: egymást érik a jobbnál jobb cikkek és összeállítások arról, hogyan tehetünk mi, kisemberek is a környezetvédelemért, ahogyan az egyszer használatos műanyagokat kiváltó termékek is egyre szélesebb körben elérhetőek. Egyre többen ébrednek rá, hogy a környezetvédelemért „alulról” is lehet tenni, ha meg nem is szüntethetjük, egyszerűen és olcsón mérsékelhetjük az emberiség okozta pusztítást.

1. Igyál csapvizet!

2. Főzz többet!

3. Egyél kevesebb húst és több zöldséget!

4. Felejtsd el a szívószálat és a pohárfedelet!

5. Válaszd a csomagolásmentes termékeket!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign