Jump to content

Felnőtt fogszabályzás

2018. 12. 01. 21:15

A ragyogó mosoly és a rendezett fogsor nemcsak esztétikai szempontból fontos, hisz a fogszabályozás által megszelídített fogak egészségügyi hatásai sem lebecsülendők

Sokan azért nem vágnak bele a fogszabályozásba, mert félnek attól, hogy számos foghúzáson át kell esniük a készülék viseléséhez, annak hatékonyságának biztosításához. A rögzített készülékeknél általában a helybiztosítás végett a kisőrlő fogak kerülnek eltávolításra, ám a harapási eltérés korrigálására is szolgáló foghúzás nemcsak az egészséges fogak eltávolításával jár, de bizony, negatív arcesztétikai hatása is lehet. A fogszabályozásra specializálódott fogászatok azonban ma már a passzív-önligírozó, azaz lágy erőkkel történő technika segítségével bármekkora torlódást megoldhatnak foghúzás nélkül, illetve a harapási eltérések is korrigálhatóak így. A passzív-önligírozó rendszernél csak akkor húznak fogat - csupán az esetek 5-10%-a -, ha az arcesztétikai okokból szükséges, például a profilra negatívan hatnak a kifelé dőlő fogak.

Ha a fogszabályozás kerül szóba, mindenkinek a gyerekek és a tinik ugranak be elsőre. Pedig a mai megoldásoknak hála akár ötven-hatvan évesen is elkezdhetőek az ilyen jellegű kezelések. A lágy erőkkel történő fogmozgatásnak köszönhetően bármilyen életkorban lehet a fogakat szabályozni, amennyiben a fogágy állapota megfelelő. Sohasem késő tehát belevágni a kezelésbe, így még idősebb korban is biztosítható a gyönyörű mosoly, a fogak tisztíthatósága, az egészséges harapás és az állkapocsízület normál funkciója.

Az elmúlt években a láthatatlan fogszabályozó technológiák egyre kedveltebbek lettek, megnőtt az igény a mások által nem látható fogszabályozó készülékekre. Hazánkban Dr. Csiki Péter, a Csiki Fogszabályozás alapítója és vezetője az egyik legtapasztaltabb orvos a láthatatlan fogszabályozás területén, több mint 15 éve alkalmaz praxisában ilyen megoldásokat. Ezen készülékek egyik nagy csoportja a fogak belső oldalára ragasztott, úgynevezett belső fix készülék. A másik csoportba a kivehető, csak a fogakra kiterjedő, ezáltal komfortosabb, aligner típusú fogszabályozók tartoznak, melyek egy szinte észrevehetetlen rétegként vonják be a fogakat. Utóbbiak sokkal kedveltebbek, hisz sokkal kevesebb kellemetlenséggel és diszkomforttal - például beszédproblémák és állandó nyelvirritáció - jár alkalmazásuk.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)