Jump to content

Legyen pihentetőbb a hétvége

2018. 11. 09. 11:50

Nem árt már a hét elején elkezdeni a felkészülést, hogy a hétvége aztán tényleg a pihenésé legyen.

Lynn Taylor munkahelyi viselkedés-szakértő szerint a sikeres emberek kellően stratégiai gondolkodásúak ahhoz, hogy legyen egy cselekvési tervük az egész hétvégére, legyen az akár rövid, akár hosszú, de ugyanakkor eléggé rugalmasak ahhoz, hogy a váratlanul felmerülő feladatokat elvégezhessék. Így gondolja ezt Michael Kerr kommunikációs szakértő és bestsellerszerző is, aki szerint az ilyen személyek már jó előre megtervezik a hétvégéjüket.

Így aztán nem csúsznak bele felesleges, időrabló tevékenységekbe, és nem munkával töltik el azt az időt, amikor végre feltöltődhetnének. A szakértő összegyűjtötte azokat a leghasznosabb szokásokat, melyekkel bárki a lehető legtöbbet hozhatja ki a pihenőnapokból, és amelyeket a sikeres emberek hétről hétre alkalmaznak.

Mindent elrendeznek a munkahelyen

Fontos, hogy pszichésen felkészülj a hétvégére, hogy az aztán valódi pihenéssel és feltöltődéssel telhessen, mondja Kerr. Ebbe beletartozik, hogy a munkahelyen búcsúzz el rendesen a kollégáktól, tedd rendbe az íróasztalodat és környékét, a sürgető feladataidnak tegyél pontot a végére, és készíts világos cselekvési tervet arra nézve, hogy pontosan milyen tevékenységgel veszed fel ismét a munka fonalát, amikor majd visszatérsz az irodába.

Előre tisztázzák, mikor néznek e-mailt, és veszik fel a telefont

A sikeres emberek e-mailezési és telefonálási szabályokat állítanak fel saját maguknak, illetve azoknak, akikkel együtt dolgoznak, hogy mindenkinek világos legyen, mikor és milyen csatornán keresztül lesznek elérhetőek a hétvége alatt - ha egyáltalán elérhetőek lesznek.

Teret adnak a tervezetlenségnek is

A munkahét másról sem szól, mint határidőkről és meetingekről, így aztán a sikeres emberek mindig élvezik azt, ha egy bizonyos előre meghatározott időszakban, akár egy egész napon át nincsenek betáblázva a teendőik, és nyugodtan tölthetik ezt az időt semmittevéssel - vagy bármivel, amit nem terveztek be előre.

Szabadtéri tevékenységet terveznek be

Mikor máskor mennél ki a szabadba, és szívnál egy kis friss levegőt, ha nem a hosszú hétvégén? Különösen igaz ez olyankor, ha előtte egész héten az irodában ücsörögtél. Mindegy, milyen évszak van éppen - télen éppúgy profitálni fogsz belőle, ha kihasználod ezt a lehetőséget, mint nyáron vagy éppen a csípős, kora novemberi hidegben.

Megtervezik, hogy ne kelljen majd a munkára gondolniuk

Ez sokunk számára nagy kihívást jelent, de a legsikeresebb emberek nem stresszelnek ilyenkor a közelgő prezentáción vagy az előző héten lejárt határidőn. Ehelyett arra koncentrálnak, hogy élvezzék azt, amit éppen az adott pillanatban csinálnak.

Feltöltődést terveznek

Időről időre mindenkinek szüksége van arra, hogy újratöltse az elemeit. A sikeres emberek a hétvégéjüket erre használják fel. Ez nem azt jelenti, hogy teljes passzivitásba süppednek, de azért az aktív tevékenységek mellett ilyenkor kicsit bepótolják az elmaradt alvásokat, és némi szabadidőt is beiktatnak közvetlenül a munkába történő visszatérés előtt, amit kizárólag lazítással tölthetnek.

Néha felcserélik a napokat

Akadnak olyan sikeres emberek, akik inkább egy másik napot vesznek ki a héten, és egy hosszú hétvége alatt mennek be helyette dolgozni: ilyenkor ugyanis egyedül lehetnek az irodában, és több munkát tudnak elvégezni anélkül, hogy megzavarnák őket. - Ha ezt meg tudod tenni, akkor két legyet üthetsz egy csapásra: a magánéleti tevékenységeiddel foglalkozhatsz olyankor, amikor minden csendesebb, mert a többiek dolgoznak, és több munkát tudsz elvégezni akkor, amikor az iroda nyüzsgése nem zavar meg ebben - magyarázza Kerr.

Előre gondolkodnak

A hétvége vége felé a sikeres emberek gyakran előre átgondolják az előttük álló hetet, és, hogy milyen célkitűzéseik vannak az elkövetkezendő napokra. Ezzel megelőzhetik, hogy, amikor aztán ténylegesen megint dolgozni mennek, nagy mennyiségű stressz zúduljon egyszerre a nyakukba.

Tudják, hogy az idejük drága

Az idő, különösen a szabadidő nagyon értékes. Tehát figyelj oda, hogy ne ess bele a legkülönfélébb időpocsékoló tevékenységek kelepcéjébe! Tanulj meg nemet mondani az olyan tervekre, amelyek nem érdekelnek. Hagyd a halogatást: igaz, hogy hétvége van, de ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor ne próbálhatnál ki néhány időmenedzsment-trükköt. Ugyanis az élet túl rövid ahhoz, hogy elpocsékold az időd.

Megtervezik, hogyan fogják jól érezni magukat

Ha végigszenveded a hétvégét, az bizony, kihatással lesz a következő hetedre is. Igyekezz egy kicsit magadra koncentrálni! Keress olyan tevékenységeket, melyek a megelégedettség vagy öröm érzésével töltenek el, hiszen ez később a munkavégzésed minőségére is kihatással lesz!

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign