Jump to content

Kamasz gyerekek és a szakítás

2018. 11. 07. 11:24

Ne nézd le a gyerek első szerelmi csalódását, a fájdalma valóságos, pont annyira, mint a felnőtteknek szakítás után.

Elkerülhetetlen, hogy a kamasz gyerek átélje a szerelmi csalódást, a szülőnek pedig ilyenkor leginkább az a feladata, hogy támogassa és átsegítse ezen a nehéz időszakon. Érdemes a saját fiatalkori szakításaidra visszaemlékezni és átgondolni, mivel tudtak volna segíteni a szüleid. Az biztos, hogy nem azzal, ha legyintenek a fájdalmadra.

1. Hallgasd meg ítélkezés nélkül!

Ne bombázd megoldási javaslatokkal és közhelyekkel, csak hallgasd meg és tudasd vele, hogy szereted és sajnálod, hogy ilyen fájdalmas időszakon megy keresztül. A szakítás utáni pár hétben kerüld a kritikát és ne oktasd ki a párkapcsolatokról, ezt tartogasd arra az időre, amikor már túlteszi magát a csalódáson.

2. Ne szidd az exét!

Akármennyire is mérges vagy az exére, mert csúnyán bánt a kamaszoddal, inkább ne kezdd el szidni egyből a szakítás után és ne mondd azt, hogy örülsz, hogy vége van a kapcsolatuknak. Hagyj időt a gyereknek a gyászra, és hogy levonja egyedül a saját következtetéseit. Inkább empátiával támogasd közben.

 

3. Tereld el a figyelmét!

Olykor pont arra van szüksége a kamasznak, hogy lógjon egy napot szülői engedéllyel a suliból és betegre egye magát édességgel. Ha van rá lehetőséged, vegyél ki egy nap szabadságot és töltsétek el úgy az időt, ahogy a kamasz szeretné. Egy ilyen speciális nap azt üzeni a gyereknek, hogy fontosak számodra az érzelmei és nincs egyedül a fájdalmával.

4. Engedd meg neki, hogy gyászoljon!

A szakítás utáni gyászolás igenis fontos, akárhány éves is az ember. Ne siettesd, hogy rögtön legyen újra boldog és mosolyogjon. Idő kell neki is, amíg feldolgozza az érzéseit, hagyni kell, hogy kisírja magát és szomorú legyen.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)