Jump to content

Ezek nem kellenek a konyhádba

2018. 11. 07. 11:35

Az egészség otthon a konyhában kezdődik. Logikus, hiszen ha szem előtt van egy vödör nápolyi, akkor nehezebb megállni, hogy ne a gyomrunkban kössön ki.

1. Sós rágcsálnivalók

Az a baj a sós rágcsálnivalókkal, hogy ha kéznél vannak, akkor elfogynak. Nincs olyan, hogy csak egy szem mogyoró vagy popcorn, valahogy hirtelen eltűnik annyi, amennyi előttünk van belőle. Carrie Percy klinikai dietetikus számára is nehéz volt kontrollálni a sós nasik iránti vágyát, ezért kitiltotta a konyhából és a kamrából az egészségtelen rágcsákat.

„Szerintem ha elérhető közelségben hevernek ezek a rágcsálnivalók körülöttünk, akkor óhatatlanul is csipegetünk belőlük egész nap. Az én trükköm az, hogy lecseréltem zöldségekre a chipseket. Felvágok répát, uborkát, egyéb zöldségeket, amihez kedvem van, egy kis olívaolajjal meglocsolom, megsózom, és kéznél tartom őket mindig. Így megvan a sósrágcsa-érzésem, amikor megkívánom. Nemcsak a súlyomra van ez jó hatással, hanem fontos vitaminokkal is táplálom a testemet közben.”

2. Mikrosütő

Meglepő, de a legtöbb szakértő azt mondja, hogy az a legjobb, ha nincs mikró a konyhánkban. Julie Melillo táplálkozási tanácsadó szerint a mikrosütő azért nem tesz jót nekünk, mert amit benne lehet készíteni, az nem egészséges.

„A mikróval túl könnyű egészségtelenül étkezni: mikrós popcorn, fagyasztott készételek, mikrós sütik… Ha meg akarok melegíteni valamit, akkor inkább a tűzhelyre teszem, legalább van időm, hogy átgondoljam, mit fogok megenni és miért.”

3. Édességek

Akárcsak a sós nasikat, úgy az édességeket is el kell tüntetni otthonról, mert végtelenül könnyű utánuk nyúlni, bekapni egy kekszet vagy csokit, amikor megéhezünk. Nikki Ostrower tápanyagszakértő szerint inkább cseréljük le az édességeket gyümölcsökre, amiket rakjunk jól látható helyre, így ha nassolni szeretnénk, máris az egészséges alternatíva lesz a szemünk előtt.

4. Cukros italok

Tina Cabrera személyi edző azt javasolja, hogy kerüljük el a boltokban is a cukros üdítőket, és ne csak a konyhából, de az életünkből is tiltsuk ki mindet. Ha nincs a hűtőben üdítő, akkor a késztetés is legyőzhető, hogy igyunk belőle. A cukros üdítők az egészséges test ellenségei, nincs rájuk semmi szükségünk.

5. Kenyérpirító

Felszaladt a szemöldököm az ötödik pontnál, mert mégis mi a baj a kenyérpirítóval, de van abban logika, amit Melillo mond. Szerinte ugyanis azért nem jó a kenyérpirítót használni, mert úgy általában fehér kenyeret pirítanak benne, márpedig a fehér kenyérnek semmi keresnivalója egy egészséges ember étrendjében.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)